SL
EN DE IT

Sv. Lovrenc pod Storžičem in pot pod Storžičem

Do cerkvice sv. Lovrenca (892m), priljubljene izletniške točke, se največkrat povzpnemo iz kamnoloma nad Bašljem, za spremembo pa raziščite označeno krožno sprehajalno učno pot Pot pod Storžičem. Pot pričnite na parkirišču, ob katerem je informativna tabla, približno šeststo metrov nad vasjo Povlje in sledite gozdni cesti.

 

Pot kmalu zavije na gozdno pešpot in vlake, mimo mlinčkov in kaskadnih slapov Brinca, ki ležijo višje ob potoku Milka in vas pripeljejo do sedla za Goro sv. Lovrenca, kjer se vam odpre prečudovit razgled. Od tu markirana pot pelje do cerkvice sv. Lovrenca, ki je ena najstarejših na tem območju in s svojo okolico ponuja ležerni oddih v kraljestvu Storžiča.

Zemljevid poti (.gpx format) lahko prenesete TUKAJ.

Pot se spusti do Doma na Lovrencu, ker se lahko ustavite na svežih krofih in drugih domačih dobrotah. Za spust v dolino se držite gozdne ceste in pod počitniškimi hišami zavijte poti vasi Babni Vrt, ki je dobil ime po grofičinem vrtu, na katerem so ženske, t. i. babe, imele svoj vrt in ga skrbno obdelovale. Grofica je dala vrt ograditi in od takrat se vas tako imenuje. Po nekaj metrih asfalta zavijte levo na gozdno pot, ki vas pripelje nazaj na Povlje. Pot je čudovita v vseh letnih časih in primerna za vse generacije.

 


Težavnost: 2/5

Dolžina poti: 6,4 km

Čas hoje: 2-3 ure

Višinska razlika: 300m

Izhodiščna točka: Povlje

Zloženka: prenesi TUKAJ

 

Zemljevid poti: .gpx format (prenesi >> TUKAJ

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo