SL
EN DE IT

Sveti Gregor luč v vodo vrže

Na predvečer godu sv. Gregorja že tradicionalno »vržemo luč v vodo« in s tem pozdravimo pomlad.

 

Običaj izvira iz predkrščanskih časov, vendar se je med ljudmi uveljavil kot praznovanje prihoda pomladi in daljšanja dneva, ko rokodelcem ne bo več treba delati ob umetni svetlobi sveč ali petrolejk. Otroci tako še danes po reki spustijo gregorčke, ročno izdelane barčice z lučjo.

 

Izdelajte svojega in se nam pridružite pri njihovem spustu po reki Kokri. Otroci bodo gregorčke lahko izdelovali v torek, 6. marca, od 16. do 19. ure v Avli Mestne občine Kranj (Slovenski trg 1 v Kranju) ali v nedeljo, 11. marca, ob 17. uri v Kranjski hiši. Za material bo poskrbljeno. Ob 18. uri bomo gregorčke s pomočjo kranjskih gasilcev spustili po reki Kokri.

 

Gregorjevo je med ljudmi veljalo za prvi pomladni dan, ko se ženijo ptički. Za njihovo svatbo so jim v grmovja nastavljali različne dobrote, ki so jih na koncu pojedli presrečni otroci. Zato ni čudno, da se je gregorjevo med Slovenci uveljavilo tudi kot praznik zaljubljencev. Kako lepše praznovati ljubezen, kot da se z ljubljeno osebo na predvečer odpravite do kanjona reke Kokre in v večernem mraku opazujete osvetljene barčice, ki mirno plujejo po rečnem toku? Praznovanja pa tukaj še ni konec! Leto 2018 je namreč Evropsko leto kulturne dediščine. S spustom gregorčkov bomo počastili in hkrati tudi ohranjali spomin na naše prednike, njihovo tradicijo in običaje, ki nas oblikujejo še danes.

 

Dogodek ujemite v objektiv in postanite del praznovanja Evropskega leta kulturne dediščine. 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo