SL
EN DE IT

Svetovni dan turizma 2022

27. 09. 2022

Danes obeležujemo svetovni dan turizma. Letošnja osrednja tema je: Ponovni razmislek o turizmu. Razmislek je namenjen spremembam in prilagajanju turizma, ki naj postaja čim bolj trajnostni in vključujoč.

 

Podatki SURS kažejo, da je Slovenijo leta 2021 obiskalo 1,8 milijona tujih turistov; ti najbolj cenijo naravno okolje, osebno varnost in gostoljubnost.

 

Tudi Kranj z zlatim znakom zelene sheme slovenskega turizma od leta 2021 spada med trajnostno naravnane destinacije. Hotel Actum je nosilec certifikata Zeleni ključ, Kmetija odprtih vrat Pr'Končovc ima dva zelena certifikata - Zeleni ključ in znak Green Cuisine, Gostilna Krištof pa je letos že tretjič po vsrti prejela Michelinovo zeleno deteljico.

 

Leta 2021 je bilo v Kranju ustvarjenih 52.387 nočitev, skoraj 78% je bilo tujih gostov.

 

Med tujimi turisti so pri nas največkrat prenočili Nemci, Italijani in Srbi. Glavni motivi za prihod v Kranj so bili ogled turističnih znamenitosti, okušanje lokalne kulinarike in outdoor aktivnosti. Tako domače kot tuje obiskovalce mesta pa z zelenimi iskricami ves čas usmerjamo k skrbi za okolje.

 

Film SURS o obisku slovenskega turizma si lahko ogledate tukaj.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo