SL
EN DE IT

Udeležili smo se letnega Zero waste srečanja

31. 05. 2022

V sredo, 25. maja 2022 smo se udeležili letnega Zero waste srečanja, ki so ga v stolpu Škrlovec poleg prvega slovenskega Festivala ponovne uporabe, organizirali Ekologi brez meja. Prisluhnili smo predstavitvi trenutne situacije, priča pa smo bili tudi podelitvi prvih evropskih certifikatov Zero waste, ki sta ga prejeli občini Bled in Gorje.

 

V mreži je trenutno skupaj 16 občin, ki smo s skupnimi prizadevanji v lanskem letu preprečile 18.600 ton odpadkov, ter s tem prihranile 4.200.000 € stroškov in 10.000 ton izpustov CO2.

Sledila je okrogla miza, kjer so bili predstavljeni uspehi in izzivi pionirjev na področju odgovornega ravnanja z odpadki na ravni lokalnih skupnosti.

 

V popoldanskem delu smo prisluhnili predstavitvi programa Evropski Zero waste ambasadorji in trenerji, kjer smo bili deležni tudi podelitve certifikatov slovenskim trenerjem in ambasadorjem. Sledila je predstavitev uspešnih zgodb povezovanja in okrogla miza z gonilnimi silami ponovne uporabe in krožnega gospodarstva o doseganju Zero waste ciljev v praksi.

 

Za konec smo prisluhnili še predstavitvi novosti portala Manj je več in Festivala ponovne uporabe, ki je ob podpori Merkur zavarovalnice povezal lokalne in nacionalne predstavnike ponovne uporabe: zavod Knof, kranjsko ‘knjižico reči’ Kr po stvar, vrhniški Depo, projekt Še sem uporaben podjetja ZEOS s serviserjem elektronske in električne opreme, spletno Zero Waste trgovino Zelenci in Fundacijo Vincenca Drakslerja, ki je z obnovljenim pohištvom opremila celoten dogodek.

 

Foto: Boštjan Selinšek 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo