SL
EN DE IT

V Kranju kulinarična dogodka s Kranjsko klobaso

Kranjska klobasa je ena izmed treh dobrot, s katerimi se kiti kranjska kulinarična ponudba. Kranjski kuharski mojstri ohranjajo tradicijo priprave in jo nadgrajujejo s sodobno kreativnostjo.

 

Lokalne gastronomske dobrote pa vedno najbolj teknejo v pristnem stiku z domačini ali v prijetnem vzdušju lokalnih gostiln. Zato v letošnjem letu Zavod za turizem in kulturo Kranj pripravlja novo in edinstveno kulinarično doživetje, katerega glavna zvezda je Kranjska klobasa.

 

V času Kranfesta, 19. julija, se bo na Glavnem trgu odvil praznik Kranjske klobase. Svoje skrivne recepte te specialitete iz dežele kranjske bodo dali na pokušino različni slovenski predelovalci, kuharski entuziasti in lokalne gostilne. Ob dobri hrani paše tudi dobra, hladna kapljica, za kar bodo poskrbeli mikropivovarji z raznoliko ponudbo kraft piva. Praznik bo začinjen z narodnozabavnimi vižami.

 

Zgodba se bo nadaljevala oktobra, v Rovih pod starim Kranjem. Rovi vsako leto že gostijo Vinsko pot. Letos naznanjamo nov degustacijski dogodek. Predstavili se bodo ponudniki Kranjske klobase in suhih mesnin. Priključujejo se jim slovenski in tuji mikropivovarji. Poleg degustacije mesnin in piva bodo obiskovalci izvedeli kako izgleda zgodnja trgatev hmelja in kako se iz pridelka naredi pivo. Gre za enodnevni kulinarični dogodek, ki se bo zaključil še s pokušino dobre glasbe, koncerta v starem Kranju.

 

Kranjska klobasa je ena izmed najbolj tipičnih slovenskih jedi, ki izvira iz Kranjskega. Zgodba pravi, da so jo postregli Francu Jožefu, ko je le-ta potoval skozi deželo Kranjsko. Skromni Kranjci so bili v zadregi, ker niso imeli imenitnejše jedi, a je Franc Jožef z navdušenjem pohvalil da to ni navadna klobasa, to je Kranjska klobasa! Kranjčani smo jo umestili med svoje kulinarične posebnosti ne samo zato, ker nosi ime po mestu, marveč tudi zato, ker je kranjska družina Arvaj svetu predstavila večkrat nagrajene Kranjske klobase. H kranjski klobasi se odlično poda lokalno Kranjsko pivo, ki ga izdelujejo v Kranjski pivnici in toči v številnih barih po Kranju. Kranjski kulinarični trio za sladico predlaga še Kranjske štruklje. Izjemno domačo sladico še danes pripravljajo po receptu Magdalene Knafelj Pleiweis iz leta 1868, že več kot 80 let pa vam jo postrežejo v gostilni Kot.

 

Vse ljubitelje obeh kulinaričnih dobrot, Kranjske klobase in piva, vabimo, da se udeležite tako praznika Kranjske klobase v mestu letošnjega julija kot tudi degustacijskega dogodka v Rovih pod starim Kranjem v oktobru. Oba dogodka sta napovednik novemu kranjskemu festivalu, ki bo tudi prihodnja leta z odlično kulinarično ponudbo vabil obiskovalce v mesto.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo