SL
EN DE IT

V Kranju prvi blockchain spomenik na svetu

13.marca smo v Kranju predstavil prvo obeležje tehnologijam blockchain na svetu. Po odprtju kranjskega obeležja se je v večernem času v Kovačnici odvila okrogla miza na temo uporabnosti ter prihodnosti novih tehnologij, kjer se je razpravljalo o prihodnosti tega tehnološkega mejnika družbe ter iskalo smiselne rešitve, ki bodo predstavljale jedro za grajenje prihodnosti lokalnih skupnosti.

 

V Kranju je kar nekaj visokotehnoloških podjetij, ki se med drugim ukvarjajo tudi s tehnologijo blockchain. Župan Boštjan Trilar je ob otvoritvi poudaril, da gre za obeležje tehnologiji in ne kriptovaluti, torej za obeležje uporabnim perspektivam novih tehnologij in potencialu za uporabo na številnih področjih, kjer lahko le-ta ob pravilni implementaciji povzroči pravo revolucijo. Župan je poudaril pomen vseh uspešnih kranjskih podjetij in upa na še več takih priložnosti. Njegova vrata so vedno odprta za dobre poslovne ideje.

 

Tadej Slapnik, državni sekretar Vlade RS, je v svojem govoru poudaril, da živimo v času izjemnih priložnosti in korenitih in hitrih sprememb v našem poslovnem in zasebnem okolju. Pri tem se nam vedno znova odpirajo novi izzivi. Slovenija je vključena v globalne razvojne tokove in postaja vse bolj prepoznavna na svetovnem zemljevidu, kar še posebej velja na področju razvoja in uporabe tehnologije veriženja podatkovnih blokov.

 

Jure Pirc, predsednik društva Bitcoin Slovenija je poudaril, da ne gre samo za obeležje, ampak za miselnost. In je neke vrste potrdilo, da se da v tej naši, sicer majhni državi tudi premikati gore in nastopati na svetovnem nivoju in na svetovnem trgu.

 

Obeležje simbolizira decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, temveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ni središčno, temveč bo vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost ter dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za progresivno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnemu zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačim prebivalcem predstavljalo opomnik za odprtost do novega ter povezljivosti, kar je osnova za kakovostnejše bivanje v prihodnosti.

 

Prvo obeležje tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, ki velja za tehnološki mejnik in osrednjo inovacijo zadnjega desetletja, je v krožišče na Cesti Staneta Žagarja postavila MO Kranj ob finančni podpori kranjskih podjetij 3fs in Bitstamp. Obeležje sestavljata tri tone težak sedemmetrski kovinski obod in znak bitcoin, ki je po zamislih Selmana Čorovića ter društva KRARH nastal v delavnici Aleksandra Frančeškina. Obeležje je izdelano iz kortena, materiala, ki je odporen na korozivne učinke dežja, snega, ledu, megle in druge meteorološke razmere, in bo tudi skozi čas ohranil rjast videz ter ne bo zahteval nobenega posebnega vzdrževanja. Ta material je v Kranju že prisoten, in sicer ga je na objektu Globusa uporabil priznani slovenski arhitekt Edo Ravnikar. 

 

MO Kranj je pobudo realizirala s pomočjo dveh kranjskih visokotehnoloških podjetij, ki nastopata predvsem v mednarodnem okolju in sta ponudili finančno realizacijo obeležja, ki je zanimivo tako v arhitekturnem, urbanističnem kot tudi turističnem smislu.  

 

Več o projektu si lahko preberete na https://www.blockchainmonument.net.

 

Po odprtju kranjskega obeležja tehnologijam veriženja podatkovnih blokov se je v večernem času v Kovačnici odvila okrogla miza na temo uporabnosti ter prihodnosti novih tehnologij. Na okrogli mizi so sodelovali Jure Pirc (predsednik Društva Bitcoin Slovenija), Andraž Logar (svetovalec za projekt Iryo), Domen Uršič (direktor marketinga pri podjetju The Hive Project), Tomaž Levak (direktor podjetja OriginTrail) ter Boštjan Pišler (direktor podjetja Studio404, ki je lastnik projekta Polara). Udeleženci so se pod taktirko moderatorja Tomaža Stritarja pogovarjali o začetkih tehnologije veriženja podatkovnih  

 

blokov ter iskali mejnike, ki so povzročili nenadno rast številnih projektov v okviru novih tehnologij. Predvsem pa so se pogovarjalo o prihodnosti tega tehnološkega mejnika družbe ter skupaj iskali smiselne rešitve, ki bodo predstavljale jedro za grajenje prihodnosti lokalnih skupnosti. Okrogle mize se je udeležilo 70 slušateljev, ki jih je zanimala predvsem uporabnost novih tehnologij pri vsakodnevnih izzivih ter prihodnost Slovenije kot visokotehnološko usmerjene države.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo