SL
EN DE IT

Več kot 2000 obiskovalcev na 6. Teku za Kranj – Memorial Vincenca Drakslerja

13. 10. 2022

V starem mestnem delu Kranja je v soboto, 8. oktobra 2022, po skoraj dveh letih digitalne izvedbe dogodka, potekala največja tekaška prireditev na Gorenjskem, 6. Tek za Kranj – Memorial Vincenca Drakslerja. V prekrasnem jesenskem dnevu se je največjega športnega dogodka na Gorenjskem udeležilo več kot 2000 obiskovalcev, med njimi tekačev, pohodnikov, otrok in spremljevalcev ter drugih udeležencev.

 

Dogodek je bil posvečen preminulemu soustanovitelju Fundacije Vincenca Drakslerja za odvisnike in velikemu kranjskemu dobrotniku Vincencu Drakslerju. ki je pomembno zaznamoval humanitarne dejavnosti v Kranju. Večkrat je dejal: »Najbolj sem srečen, če lahko pomagam ljudem v stiski, še posebej mladim.« V spomin velikodušnemu dobrotniku se je letos dogodku pridružil in poklonil predsednik švicarske fundacije R. & V. Draksler Stiftung, prof. dr. Ralph Blum.

 

Z izvedbo dogodka je bil zadovoljen tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki je dejal: »Skupaj s soorganizatorji smo Kranju po skoraj dveh letih ponudili veliko rekreativno dobrodelno prireditev in počastili spomin na pokojnega dobrotnika Vincenca Drakslerja. Vemo, kakšno izjemno delo je naredil za Kranj, zato njegovo poslanstvo nadaljujemo tako, da bomo tudi v prihodnje skrbeli za tiste, ki so odrinjeni na rob družbe.«.

 

Tekači so uživali na zanimivi krožni tekaški trasi, ki je potekala mimo Prešernovega gaja, čez kanjon Kokre in po kranjskih ulicah do vodnjaka v starem mestnem jedru. Teklo se je na 3,3 km in 10 km, najmlajši pa so se pomerili na Krančkovem otroškem teku. Za pohodnike je bil organiziran Pohod Vincenca Drakslerja po skritih kotičkih Kranja. Udeleženci so po Kranju na desetih kontrolnih točkah zbirali žige in se pomikali proti cilju na vrtu gradu Khislstein.

 

 

Med ženskami je v absolutni konkurenci na 10 km zmagala Kim Ameršek s časom 38:44, med moškimi pa Dino Grbić s časom 31:43. Na krajši progi 3,3 km je med ženskami s časom 12:04 zmagala Maruša Cijan Brkič, med moškimi pa Tilen Dobnikar s časom 09:58.

 

Zmagovalci ter drugo- in tretjeuvrščeni so prejeli bogato vrečko presenečenja sponzorjev. Kot eden izmed glavnih sponzorjev dogodka je Telemach Slovenija najhitrejšega tekača in najhitrejšo tekačico nagradil s pametnima urama Samsung Galaxy4. Prikrajšani niso bili niti drugi udeleženci dogodka, ki so prejeli priročna darila sponzorjev.

 

Dogodek so v pisani športni zasedbi popestrili kranjski ambasadorji športa Akademski vaterpolski klub Triglav Kranj, Vesna Fabjan, Mia Krampl, Robi Kranjec, Emil Tahirovič in Tadej Valjavec.

 

Da je vztrajnost ena najpomembnejših življenjskih vrlin, sta dokazala enaindevetdesetletni tekač gospod Miro Rant, ki je del dobrodelne tekaške prireditve že od vsega začetka, ter dvajsetletni Tim Marovt, ki je pred osmimi leti zaradi hiperekstenzije hrbtenice na surfu pristal na invalidskem vozičku. Danes teče na maratonih in je dokaz, da lahko z vztrajnostjo, trdno voljo in delom dosežemo vse zastavljene cilje.

 


Organizatorji prireditve so bili:

Mestna občina Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja, Zavod za šport Kranj, Atletski klub Triglav Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter kranjsko podjetje Dspot, d. o. o.

 

Sponzorji prireditve so bili:

Pivovarna Union, Telemach Slovenija, Intersport Slovenija, Gorenjka (Žito), MyProtein, A2u, Veto Group in Timing Ljubljana.

 

Foto: Tine Založnik, Simon Krejan / Tek za Kranj

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo