SL
EN DE IT

Za nami je Kranfest 2019

37. Kranjska noč in 15. Kranfest sta za nami. V treh nepozabnih dneh festivalskega poletja se je na 17 prizoriščih zvrstilo 39 glasbenih, otroških, kulturnih, športnih, turističnih, kulinaričnih in zabavnih dogodkov.

 

Vrata so v večernih urah odprle muzejske hiše v mestu, marsikatera trgovina je podaljšala svoj delovni čas, na ulicah pa je bila ponudba domače in umetnostne obrti ter različnih sejemskih izdelkov na voljo na 41 stojnicah. V festivalskem vzdušju in ponudbi je uživalo okoli 22.000 obiskovalcev.

 

Najlepši in najbolj obiskani dogodki festivala

Nekaj najlepših in najbolj obiskanih dogodkov tukaj ponovno delimo z vami. V četrtek so nas Glavnem trgu očarala očarali izjemni vokalisti skupine Vivere s svojim repertoarjem avtorskih skladb ter interpretacij domačih in svetovnih komercialnih glasbenih uspešnic iz žanrov zabavne, koncertne in operne glasbe v pop opera žanru. Intimen večer se je končal z bučnim aplavzom in odobravanjem publike.

Ste bili na Kranfestu? Prosimo vas, da v kratki anketi delite z nami vaše mnenje ter nam pomagate, da bomo v prihodnje še boljši. Začnite TUKAJ.

Praznik kranjske klobase je v petek na Glavni trg privabil množice ljubiteljev te lokalne gastronomske dobrote.

 

 

Veseli svatje in Helena Blagne so občinstvo navdušili, da so se mnogi zavrteli pred odrom. Vrt grada Khislstein je gostil modno revijo ob zvokih disko glasbe. K navdušenju je prispeval ognjeni spektakel. Vrt je bil nabito poln razigranih otrok in staršev, ki so uživali v prijetnem popoldnevu tudi sobotno popoldne, ko so bile na programu otroške vodne igre brez meja. Za otroke je še posebej lepo poskrbela Romana Kranjčan v letnem gledališču Khislstein s koncertom, ob katerem so otroci z veseljem prepevali in plesali.

 

 

Poskrbeli smo, da je mesto dišalo po dobri hrani, pred Prešernovim gledališčem je Kranska kuhna ponujala marsikatero dobroto. K apetitu je pridal tudi nastop Adija Smolarja. Glavni trg je v soboto odmeval v romantičnih zvokih Klape Bonaca in Tilna Lotriča. Vzdušje je bilo sproščeno in mesto polno. Po ulicah mesta pa nas je zabavalo ulično gledališče in Stand up komiki, ki so navduševali tako odrasle, kot otroke. Največji žur pa je bil seveda na Slovenskem trgu. Občinstvo je glasno prepevalo skupaj z Bajago in Kingstoni.

 

 

Ne pozabimo na najjužnejši del mesta, ki je bil rezerviran za jazz ritme in vročico poletnih večerov. K atraktivnosti Kranfesta je prispeval tudi obroben program ter manjša mestna prizorišča: športne in zabavne igre na mivki ter državno prvenstvo v odbojki na mivki, sejem domače in umetnostne obrti ter art sejem, vodeni ogledi mesta, filmski večer in zabaviščni park. Program je bil pester in poletno obarvan.

 

 

Kaj pravijo organizatorji

Organizator Kranfesta je Zavod za turizem in kulturo Kranj v sodelovanju s partnerji. Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, mag. Tomaž Štefe je s festivalom zelo zadovoljen: »Kranfest je imel žanrsko raznolik in kvaliteten program. Kakovost prireditve iz leta v leto raste. Dober obisk festivala je dokaz, da je bil letošnji koncept dober. Zadovoljstvo obiskovalcev pa je najbolj pomembno, saj s tem širijo tudi dober glas o prireditvi in o Kranju. Kranfest je največji gorenjski poletni festival in dokazuje, da je Kranj prestolnica Gorenjske. Hkrati pa me vesel tudi, da vsako leto na ulicah Kranja slišim več svetovnih jezikov, tujih turistov v mestu je vedno več, ne samo v času prireditev

 

 

Festival je bil uspešen, ne samo s stališča obiskanosti, ampak tudi s stališča izvedbe napovedanih dogodkov, nam je povedal organizator prireditve in sodelavec Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Srečko Štagar. »Z letošnjim Kranfestom sem zelo zadovoljen, tako z obiskom kot tudi z raznolikim programom za vse generacije in okuse. Seveda smo imeli ob pripravi tudi nekaj tehničnih izzivov. Postaviti je bilo treba nekaj novih prizorišč, odbojkarsko igrišče na parkirišču Stara Sava, prizorišče na vrtu grada Khislstein. Hkrati pa me veseli, da so letošnje novitete doživele odličen odziv. Praznik kranjske klobase je bil zelo dobro obiskan in slišali smo veliko pohval. Prav zato pa že razmišljamo o tem, kako bomo vsebine festivala drugo leto nadgradili. Praznik kranjske klobase bo zagotovo postal tradicionalen. Upam pa tudi, da bomo drugo leto dodali še mednarodni in slovenski etno program,« je še povedal Srečko Štagar o nadaljnjih načrtih za Kranfest.

 

»Kranfest je osrednji gorenjski festival kulture, športa in kulinarike, ki v Kranj privabi množice od blizu in daleč. Dogajanje v okviru te najbolj množične prireditve na Gorenjskem je iz leta v leto pestrejše in bolj privlačno tako za občane Kranja kot tudi druge obiskovalce. Kranfest je zelo pomemben zaradi glasbene, športne, kulturne ter kulinarične ponudbe, kot tudi zaradi obrtnikov in podjetnikov, ki na festivalu obiskovalcem lahko ponudijo nekaj več. Mestne prodajalne in kavarne v času Kranfesta podaljšajo svoj delovni čas, pripravijo posebne ponudbe, na stojnicah pa se predstavijo kranjski obrtniki, ki obiskovalcem ponujajo številne izdelke za dom in prosti čas. Dogodek je zelo pomemben za promocijo tretje največje slovenske občineMatjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.

 

 

Sodelavci Zavoda za turizem in kulturo Kranj se zahvaljujemo vsem za dober obisk dogodka. Zabeležili smo približno 22.000 obiskovalcev in videli plesoče množice, zagrete športne navijače, mnogo zadovoljnih, nasmejanih in radoživih obrazov, pristnih prijateljskih klepetov, sproščenih družinskih trenutkov. Tudi mi smo se prepustili in uživali Kranfest v celoti! In z gotovostjo lahko trdimo, da je Kranfest najbolj vroč poletni dogodek v mestu.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo