SL
EN DE IT

Za nami je premierni L'Etape Slovenia by Tour de France

06. 09. 2022

Minuli konec tedna je bil na Gorenjskem v znamenju velikega kolesarskega praznika. Več kot tisoč rekreativnih kolesarjev se je namreč udeležilo premierne izvedbe dirke L'Etape Slovenia by Tour de France, dvodnevne rekreativne preizkušnje, ki je dodobra oživel tako središče Kranja kot ceste po Gorenjski. Dvodnevni dogodek je odlično uspel in že se veselimo prihodnjega leta, ko bo 2. in 3. septembra 2023 Kranj z okolico zopet gostil L'Etape Slovenia.

 

Rekreativnega kolesarjenja na najvišji mogoči organizacijski ravni pa je se poleg otrok in družin, ki so bili aktivni v soboto, na pravi 'Tour de France izkušnji' udeležilo več kot 600 kolesarjev na daljši razdalji (138 km) in več kot 400 na krajši (70 km) iz 17 držav. Udeležence je na progi spodbujal tudi ambasador dirke in domačin, naš vrhunski kolesar Matej Mohorič, družbo pa mu je delal pravi, znameniti Tourov hudiček Didi.

 

 

Mohorič je s kranjskim županom Matjažem Rakovcem tudi odprl nedeljsko dirko, ki jo je po 3 urah in 24 minutah dobil Nizozemec Johnny Hoogerland, nekdanji profesionalni kolesar, tudi trikratni udeleženec dirke po Franciji. Nekaj metrov sta zaostala odlična slovenska rekreativna kolesarja Tadej Sedar in Igor Kopše. Krajšo razdaljo je dobil Matic Plaznik, v ženski konkurenci pa je bila najhitrejša Barbara Koblar.

 

 

Trasa 138-kilometrske preizkušnje je potekala skozi enajst gorenjskih občin, najbolj naporna pa sta bila vzpona na Jamnik in Šenturško Goro. Prav vsi, ki so pripeljali na cilj na Slovenskem trgu v Kranju, so prejeli spominske medalje, že prej ob prijavi dres L'Etape Slovenia v podobi znamenitega Toura, organizator pa je najboljšim v posameznih kategorijah podelil tudi vse štiri tradicionalne Tourove majice (rumena, zelena, pikčasta in bela).

 

Pravi kolesarski praznik, ki pod okriljem slovitega Toura poteka v 20 državah po vsem svetu, bo tako postal tradicionalen, znan pa je že termin druge izvedbe, saj bo 2. in 3. septembra 2023 tudi drugo preizkušnjo L'Etape Slovenia gostil Kranj z okolico.
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo