SL
EN DE IT

Za nami je strokovna ekskurzija v Balah

Zavod za turizem in kulturo Kranj je že tretje leto zapored organiziral strokovno ekskurzijo za vse poslovne subjekte Mestne občine Kranj, ki delujejo na področju turizma, gostinstva, trgovine in obrtništva v starem mestnem jedru.

 

Tokrat smo se odpravili na ogled dobrih praks v srednjeveško mesto Bale v Istri. Namen strokovne ekskurzije je bil spoznati delovanje razpršenega hotela, ki je bil eden izmed šestih strateških ciljev, ki so si jih v občini zastavili pred leti. Prevozili smo del kolesarskih poti, ki povezujejo mesto s kampoma ob morju. Peljali smo se mimo obmorskih trdnjav, ki jih bodo v prihodnosti virtualno nadgradili in se razvajali s pet zvezdičnim kulinaričnim doživetjem v stanciji Meneghetti ter si ogledali tamkajšnje luksuzne butične nastanitve.

 

Bale se ponašajo s Kaštelom Soardo – Bembo, ki velja za enega najznamenitejših spomenikov na Hrvaškem in je bil leta 2012 popolnoma obnovljen. Prava strategija in vizija so mesto postavila v sam vrh hrvaškega turizma. Mesto nas je očaralo s svojo obnovljeno podobo, sodobno vizijo, podaljšano turistično sezono, ki jo dopolnjujejo kulturne kolonije, festivali, umetniške delavnice in drugi dogodki. Očaralo nas je skupno sodelovanje vseh prebivalcev mesta in njihovih podpornikov, ter plan, kako mesto narediti prijazno in po meri vseh, k v njem živijo. Polni doživetij in idej smo se vrnili v svoje mesto ter kovali načrte, kako bomo že uveljavljene dobre prakse prenesli v Kranj.


Kaj so povedali udeleženci ekskurzije?

 

Vsak je dobil kakšno novo idejo ⭐⭐⭐⭐⭐

»Ekskurzija je bila v prvi vrsti poučna. Predstavitev mesta Bale in njihovega koncepta oživljanja propadajočega mesta bi, kot smo že ugotovili, lahko prenesli tudi v stari del Kranja. Lahko bi se po njihovem vzoru ustanovilo Staro mestno jedro d.o.o, katerega solastniki bi bili meščani, podjetniki in prijatelji starega mestnega jedra. Potem bi pa lahko nadaljevali po poti, ki so nam jo predstavili… Škoda, da se ekskurzije ni udeležila še oseba/osebe, ki so na občini odgovorni za oživljanje starega mesta. Zanimiv je bil 'športni' del ekskluzije, prav tako ogled stancije Meneghetti. Verjameva, da je vsak udeleženec ekskurzije dobil kakšno novo idejo, ki jo bo lahko uporabil pri svoji dejavnosti.Še enkrat čestitke za izbor destinacije, za izvedbo ekskurzije in hvala za povabilo.«

Barbara in Uroš Gorjanc


Fotogalerija

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE