Zavod za turizem in kulturo Kranj
Glavni trg 2
Kranj
4000
Slovenija
SL
EN DE IT
Jenkovi dnevi

18. - 27. oktober 2020 | različne lokacije

Več

Koristne povezave:

DogodkiFotogalerija


Jenkovi dnevi 
18. - 27. oktober 2020

Simon Jenko je slovenski pesnik in pripovednik. Rodil se je 27. oktobra 1835 na Podreči in umrl 18. oktobra 1869 v Kranju. Pokopan je v Prešernovem gaju.

Jenkovo nagrado 2020 prejme Brane Mozetič za pesniško zbirko »Sanje v drugem jeziku«2020. Več si lahko preberete TUKAJ

Med 18. in 27. oktobrom z različnimi dogodki obeležujemo Jenkove dneve, v spomin na pesnika, ki ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, čeprav je v svojem življenju izdal samo eno pesniško zbirko s preprostim naslovom Pesmi.

 

VIDEO: Poklon Simonu Jenku (23. 10. 2020):

 

 


Vaje
Vaje so dijaški časopis, ki je nastajal v letih 1854 in 1855. Pisalo ga je sedem gimnazijcev: Simon Jenko, Valentin Mandelc, Vaclav Bril, Ivan Tušek, Fran Erjavec, Valentin Zarnik in Martin Polše, glavni pobudnik za nastanek pa je bil Simon Jenko.


V letu 2017 je KD Simon Jenko – Šmonca organiziralo ekskurzijo »Po poteh Vajevcev«, ki so je udeležili nominiranci za Jenkovo nagrado v spremstvu podpornikov in ljubiteljev poezije. Obiskali so kraje kjer so živeli ali delovali gimnazijci, ki so ustvarjali Vaje. Sočasno se je porodila ideja, da bi ustvarili novodobne Kranjske Vaje v katerih bodo objavljeni prispevki učencev in dijakov kranjskih šol. To je eden izmed načinov ustvarjanja okolja, kjer so lahko slišani tudi mladi literati, tako kot so v preteklosti svoj glas širili Vajevci, saj se v današnjem modernem svetu pisani besedi namenja premalo prostora, časa in pozornosti.

 

  • Kranjske vaje 2018 najdete TUKAJ 
  • Kranjske vaje 2019 najdete TUKAJ
  • Kranjske vaje 2020 najdete TUKAJ.

 

Jenkova nagrada
Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Prvi Jenkov nagrajenec je bil leta 1986 Niko Grafenauer. Slovesnost ob podelitvi nagrade je v preteklosti zamenjala nekaj lokacij, v preteklosti se odvija v Mavčičah, pod okriljem Kulturnega društva Simon Jenko – Šmonca. Ob 150 obletnici smrti 2019 pa je prestavljena v Prešernovo gledališče Kranj. Tako se je slovesnost po skoraj 30 letih preselila nazaj v Kranj.


Jenkova spominska soba
V hiši v Kranju, kjer je živel pesnik Simon Jenko, se je v pritličnem prostoru vzpostavila ustvarjalno-muzejska dejavnost, za ustvarjanje in druženje umetnikov s področja literature, poezije, pisane besede. V njej stoji tudi razstava o Simonu Jenku in knjižnica s knjigami različnih žanrov (od literarnega dela, poezije do arhitekture in oblikovanja). Sobo služi kot umetniška rezidenca vsem kulturnim institucijam v Kranju, odprta pa je bila ob Jenkovih dnevih v Kranju leta 2019.


* Izvedba se bo prilagajala situaciji nacionalnih varnostnih ukrepov v zvezi s Covid-19.