Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj pogled iz zraka

Evropska komisija je na včerajšnji večerni slovesnosti v Bruslju imenovala Kranj za evropsko destinacijo odličnosti (EDEN) 2023. Kranj si je naziv zagotovil na področju trajnostnega turizma.

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg Kranja še Grevena (Grčija) in Larnaka (Ciper). Organizator natečaja je vse tri finaliste povabil, da svoje kandidature predstavijo pred evropsko žirijo v Bruslju. Kranj je žirijo navdušil ne le z dosežki na področju trajnostnega turizma, ampak tudi s konkretnim programom aktivnosti, ki jih Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) ter Mestna občina Kranj (MOK) nameravata izvesti v letu 2023. Izstopal je tudi po tem, da so trajnostna prizadevanja Kranja vzor drugim destinacijam.

»Zmaga je rezultat dobrega ekipnega dela med Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in ostalimi deležniki, ki sodelujejo z nami na področju trajnostnega razvoja, ter podpore občank in občanov. Projekti, kot je Zlati znak slovenskega turizma, nagrada za najbolj e-mobilnostno mestno občino v Sloveniji, pa zeleni kulinarični dogodek Kranjska dolga miza in Informacijski center SOS Proteus so prepričali Evropsko komisijo. Veseli nas, da so prepoznali naša trajnostna prizadevanja. To je odličen dosežek za Kranj, navdušeni smo,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec in pohvalil podžupana Janeza Černeta za odličen nastop pred žirijo v Bruslju.

Kranj je za naziv Evropska destinacija odličnosti (EDEN) tekmoval z 20 preostalimi destinaciji, pri čemer so se v ožji izbor uvrstile tri. Poleg Kranja še Grevena (Grčija) in Larnaka (Ciper).

Kranj bo kot zmagovalna destinacija v evropskem prostoru predstavljen kot pionir trajnostnega turizma, zavezan ciljem evropskega zelenega dogovora. Poleg celoletne promocije bo Kranj v letu 2023 prejel še strokovno podporo pri promociji destinacijske blagovne znamke, trajnostnih prizadevanj in dogodkov. Kot EDEN destinacija bo sodeloval tudi pri smernicah trajnostnega turizma za prihodnost tako v okviru evropske turistične industrije kot na mednarodnem prizorišču.

»Naziv EDEN destinacija 2023 je za Kranj velika priložnost za povečanje turističnega obiska. Prav tako pa postavlja Kranj veliko višje na turistični zemljevid tako v Sloveniji kot v tujini. To je tudi spodbuda za nadaljnji razvoj trajnostno naravnanih turističnih produktov,« pravi Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Evropske destinacije odličnosti so pobuda Evropske unije, ki jo izvaja Evropska komisija. Glavni namen je prepoznati in nagraditi manjše destinacije za njihove uspešne prakse zelenega prehoda in strategije za spodbujanje trajnostnega turizma. Osrednja tema projekta EDEN je namreč prav spodbujanje trajnostnega razvoja turizma v destinacijah, saj tovrstne prakse prinašajo dodano vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem.

Sorodne vsebine

Zelen dan nagrajenci

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Kranj na mednarodnem sejmu ITB Berlin kot evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj na mednarodnem sejmu ITB Berlin kot evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj se bo predstavil na enem največjih mednarodnih turističnih sejmov ITB Berlin od 7. ...

Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Letošnje leto Kranj pričenja z dvema velikima priznanjema na področju trajnostnega razvoja. V evropskem ...