Info center SOS Proteus

Obiščite Informacijski center za varstvo človeške ribice SOS proteus v Rovih pod starim Kranjem. Iz prve roke raziskovalcev Jamskega laboratorija Tular boste izvedeli o življenju človeških ribic v njihovem nedostopnem, podzemnem svetu ter o tem, zakaj so ogrožene in zakaj naj podzemne vode ostanejo čiste.

Z obiskom postanete podpornik ogrožene človeške ribice, sredstva od vstopnin so namreč v celoti namenjena raziskovanju in varstvu te ogrožene živali.

Info center SOS proteus je namenjen zvedavim obiskovalcem. Opremljen je z informacijskimi tablami, video prezentacijami in akvariji s človeškimi ribicami. Skozi center vas popeljejo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular. Osrednji namen centra je izobraževanje in ozaveščanje o pomenu ohranjanja človeške ribice in virov podzemne vode, od koder v Sloveniji načrpamo 99 % pitne vode.

Podzemne vode, kjer živi človeška ribica, so dragoceni vir naše pitne vode!

V centru so na ogled rešene človeške ribice, ki so jih poplave podzemnih voda odnesle na površje, kjer sicer ne bi preživele. Tako po 200 letih prikazovanje človeške ribice javnosti nima več negativnega vpliva na naravo in je živalim prijazno. Da je temu tako, skrbijo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular, kjer se s preučevanjem in varstvom človeških ribic ukvarjajo že 60 let. Obenem pa Info center SOS proteus, kot prvi tovrstni center na svetu, uvaja spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice. Z obiskom tako ne postanete le neposredni podpornik človeške ribice pač pa sodelujete tudi pri izboljševanju njenih bivalnih razmer.

Več info (vodeni ogledi):

Informacijski center za varstvo človeške ribice SOS proteus

Termini: vsak dan ob 11.00 in 18.00

Čas trajanja: 1 ura

Cena:

brezplačno – otroci do 3 leta

5 € – izobraževalne ustanove

10 € – mladina (do 16 let), starejši (nad 65 let) in skupine nad 8 oseb

15 € – individualni obiskovalci

Max 15 oseb na skupino.

Cena vključuje: vstopnino in voden ogled Info centra SOS proteus. DDV je vštet v ceno.

Več informacij: info@visitkranj.si ali 04 2380 450

Rezervirajte zdaj!

Info center SOS proteus se je kot izstopajoč trajnostni produkt uvrstil med Green destinations Top 100 Stories 2023. Oktobra 2023 je za novo kakovost v turizmu prejel še nagrado Turistična prizma.

Informacijski center SOS proteus upravlja Zavod jamski laboratorij Tular pod vodstvom biologa Gregorja Aljančiča, ki človeško ribico raziskuje v Jamskem laboratoriju Tular, enem od le dveh te vrste na svetu.

Cenik vodenih ogledov po Kranju najdete tukaj

Sorodne vsebine

kanjon-reke-kokre[1]

Kanjon reke Kokre

Velika posebnost Kranja je, da se mesto dviguje nad 30 metrov globokim kanjonom reke ...

rovi-pod-starim-kranjem-digitalno[1]

Digitalni potep po rovih Kranja

Odkrijte 15 digitaliziranih točk v rovih, ki razkrivajo zgodovino Kranja. ...