Kulinarika

Vas zanima, s čim vse so obložene kranjske mize? Z marsičim: v Kranju imamo številne restavracije in gostilne, pri nas lahko poskusite tradicionalne jedi, obiščete kulinarične dogodke in doživite še veliko več. Poglejte tudi, kaj vas čaka na 2. Okusih kranjskih miz (10. – 26. maj 2024), kjer bodo gorenjski gostinci ponudili jedilnike, osredotočili pa se bodo na lokalne sestavine ter jih v svojem slogu predstavili v vsej svoji lepoti.

rastlinskega te dni pripravljajo kranjski gostinci.

Pustite se zapeljati čudovitim okusom, ki vas čakajo v Kranju.

Okusni dogodki

Imate radi kulinarične dogodke, ki povezujejo druženje in odlično hrano? Potem ste prišli na pravo mesto, saj vam v Kranju z veseljem postrežemo prav to.

Kranjska dolga miza

Vse od leta 2021 kranjski chefi na vrtu Gradu Khiselstein ob zaključku poletja pripravijo večerjo za sto gostov. Kranjska dolga miza v ospredje postavlja lokalne sestavine, povezovanje kranjskih kuharjev, socialno noto, sodelovanje generacij, kratke dobavne verige in samooskrbo.

Kr' petek je!

Od maja do septembra ob koncu tedna napoči čas za sproščeno druženje ob zvokih različnih glasbenih mojstrov. A ne samo to: ob petkovih popoldnevih na Glavnem trgu (med 17. in 22. uro) najdemo še sezonsko sadje in lokalno zelenjavo, kot tudi pestro gastronomsko ponudbo.

Dan Domačih dobrot

Na Brdu pri Kranju ob koncu poletja pripravijo tradicionalni Dan domačih dobrot, na katerem dobrote predstavljajo gorenjski pridelovalci in predelovalci. Na stojnicah lahko poskusite in kupite domače izdelke ter uživate v jedeh, ki jih iz lokalnih sestavin pripravijo slovenski chefi.

Okusi kranjskih miz

Podobno kot drugod po Gorenjskem, tudi v Kranju pripravljamo kulinarični dogodek, ki v različnih gostilnah traja več dni. V tem obdobju kranjski kuharji pripravljajo jedilnike po enotni ceni, jedi pa so osredotočene na sestavine lokalnih pridelovalcev in predelovalcev.

Dan klobase in piva

Jeseni se na Glavnem trgu odvije dan kranjske klobase in piva. Takrat na trgu sredi starega dela Kranja lahko poskusite različne jedi, dopolnjene s kranjsko klobaso, ter izbrane okuse piva iz manjših in večjih pivovarn.

Vinska pot

Na edinstveni lokaciji, v rovih pod starim Kranjem, se zadnje dva novembrska konca tedna predstavijo vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih območij. Rovi se spremenijo v najdaljšo vinsko klet na Gorenjskem, ponudbo vin pa dopolnijo ponudniki sirov, mesnin in pekovskih izdelkov.

Oglejte si novice z okusno vsebino: tako napovedi različnih dogodkov kot tudi izbrane recepte, aktualne kulinarične informacije in ostale koristne namige za kulinarično raziskovanje Kranja.

Tržnice, trgovine in kmetije

V Kranju in okolici so različne tržnice, na katerih lahko kupimo sezonske pridelke slovenskih kmetovalcev. Prinašamo vam tudi izbor trgovinic in kmetij, kjer lahko kupimo domače izdelke.

Tržnice

Mestna tržnica je najbolj živahna ob sobotah, v Stražišču je tržni dan vsak drugi petek v mesecu, v Mavčičah vsak četrti petek v mesecu. Tu pa je tudi Stonogina tržnica …

Trgovine na kmetijah

Kranjske kmetije so tiste, kamor domačini radi zavijemo, ko bi radi kupili jajca, krompir, (kislo) zelje, sezonsko sadje, nekaj litrov mleka, domače mesnine … Večina kmetij ponuja predvsem svoje izdelke, medtem ko imajo nekatere na domačijah čisto prave trgovinice.

Trgovine z domačimi izdelki

Ste vedeli, da je v Kranju kar nekaj trgovinic, v katerih srčni lastniki )ki so največkrat tudi prodajalci) na police ljubeče razporejajo izbrane izdelke slovenskih kmetovalcev in pridelovalcev?

Na Gorenjskem gre ljubezen skozi želodec. V Kranju diši izza vsakega vogala – po hrustljavem kruhu, po sočni klobasi, po dobri juhi ali sladkih dobrotah. Ena od kulinaričnih zanimivosti pa je tudi kranjski kulinarični trio.

VIDEO: Kranjska dolga miza

Kranjska dolga miza sodi med najboljše trajnostne prakse v mestu. Ponuja gurmansko doživetje, ki se osredotoča na vrhunsko gastronomijo ter lokalno preskrbo, saj na krožnikih zasijejo sestavine, pridelane v Kranju in okolici.

FOTOGALERIJA: Okusni dogodki

Oglejte si nekaj foto utrinkov iz okusnih in družabnih kulinaričnih dogodkov, ki se odvijajo v Kranju.

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj pazimo na trajnostno izvedbo dogodkov, ki potekajo pod našim okriljem. To med drugim pomeni, da se izogibamo plastiki za enkratno uporabo, mislimo na kratke dobavne verige, poudarjamo samooskrbo … Več o kranjski gastronomiji >>