Trajnostni Kranj

Kranj se ponaša s PLATINASTIM ZNAKOM Slovenia Green Destination, kar ga uvršča med 5 najbolj trajnostno ozaveščenih turističnih mest v Sloveniji. Evropska komisija je Kranj zaradi vzorne trajnostne turistične prakse razglasila za EVROPSKO DESTINACIJO ODLIČNOSTI 2023. Vas zanima, s čim si je Kranj prislužil ta prestižna naziva?

10 zelenih zanimivosti

 1. V Kranju imamo KRsKOLESOM , sistem souporabe navadnih in električnih koles v občini. Na pobudo Kranja se sedem gorenjskih občin povezuje v mrežo Gorenjska.bike, kar pomeni, da si kolo lahko izposodiš v eni občini, vrneš pa ga v drugi.
 2. V rovih pod mestnim jedrom deluje Info center SOS proteus, v katerem obiskovalce sprejemajo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular, ki se s preučevanjem in varstvom človeških ribic ukvarja že 60 let.
 3. Evropska komisija je Kranj uvrstila v misijo 100 podnebno nevtralni in pametnih mest.
 4. V Kranju deluje Zelena ekipa, ki jo sestavlja 21 predstavnikov različnih institucij z namenom razvoja trajnostnega turizma.
 5. Poleti se vsak petek sredi mesta odvija družabno-kulinaričen dogodek Kr petek je!, na katerem iz lokalnih in sezonskih sestavin ustvarjajo različni slovenski gostinci.
 6. Kranjska voda iz pipe je prejela Certifikat odličnosti, ki ga podeljuje Bled Water Festival. V Kranju je postavljenih 12 pitnikov, kjer je točenje kakovostne vode brezplačno.
 7. Za ljubitelje vrtenja pedal smo pripravili Kranjsko kolesarsko rožo, cvet kolesarskih poti do bližnjih mest (tudi Ljubljane in Bleda).
 8. Kar 93 % turističnih ponudnikov vestno ločuje odpadke.
 9. Park slovenske himne je nova zelena pridobitev v mestu, ki povezuje trajnost (naravo) s kulturno dediščino.
 10. Zeleni kanjon reke Kokre, ki poteka naravnost skozi srce mesta, je drugi največji mestni kanjon v Evropi

Destinacija Kranj je vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma.

Zelena mobilnost

Nad hitrim razvojem zelene mobilnosti v mestu so poleg Evropske komisije navdušeni tako prebivalci kot turistični obiskovalci. 3 dnevi paket (840 minut) za uporabo sistemov izposoje običajnih in električnih koles si zagotovite v Centru trajne mobilnosti. Cena paketa je le 3€.

Gorenjska.Bike

Sistem izposoje običajnih in električnih koles, ki z 59 postajami povezuje 7 občin idilične gorenjske regije.

KRsKOLESOM

Raziskujte mesto in njegovo okolico z navadnimi ali električnimi kolesi s sistemom, ki omogoča izposojo in vračanje koles na različne lokacije v Kranju.

Kranvaj

Mini električni avtobus, ki se na klic odzove brezplačno. Previdno vozi potnike po celotnem mestnem središču.

Mestni avtobusni promet

12 prog na udoben, varen in hiter način povezuje mestno središče z okolico.

Avtobusni prevozi po Sloveniji

Do Bleda: 40 minut Do Kranjske Gore: 80 minut

Slovenske železnice

Do Ljubljane: 30 minut Do Škofje Loke: 7 minut

Zelene nastanitve

Za pravi zeleni počitniški oddih so ključne turistične namestitve, ki spoštujejo načela trajnosti na področju okolja, podnebja, gospodarstva in družbe. Mesto Kranj se raje kot za množični turizem zavzema za kakovosten turizem, ki ga razvijajo skupaj s prebivalci. Nabor nastanitev si lahko ogledate tukaj.

Hotel Actum

V starem mestne jedru se nahaja butični hotel, ki je pridobil trajnostna certifikata Green Key in Slovenia Green Accommodation.

Jenkova rezidenca

V hiši v centru mesta, kjer je nekoč živel pesnik Simon Jenko, je urejena navdihujoča rezidenca, ki v ospredje postavlja pesnika in trajnost.

Elegans hotel Brdo

Elegans hotel Brdo leži v osrčju čudovitega Posestva Brdo, ki je del območja Natura 2000. Nov hotel predstavlja raven visoke kategorije 4 zvezdic superior.

Sprehajalne in kolesarske poti

Z eno nogo sredi živahnega mestnega vrveža, z drugo v naravi. Kranj je mesto, ustvarjeno za aktiven in trajnosten oddih

Jošt

Vzpon na »mestni hrib Kranja« je odlična priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo in čudovite razglede.

Šmarjetna gora

Z vrha bližnjega priljubljenega hriba se ob lepem vremenu vidi kar petino celotne Slovenije!

Kranjska kolesarka roža

Skupek šestih kolesarskih poti do bližnjih mest, tudi do Ljubljane in Bleda.

Kolesarske povezave pod Storžičem

Pod kranjskim vršacem Kamniško-Savinjskih Alp, so speljane štiri kolesarske povezave različnih težavnosti, ki se začnejo in končajo v centru Kranja.

Pot ob reki Kokri

Atraktivna učna pot, ki sprehajalce popelje vse do zelenega in elegantnega posestva Brdo.

Posestvo Brdo

Sredi 500 hektarjev gozdov, drevoredov in ribnikov stoji renesančni grad Brdo, znan po bogati kulturni dediščini in slovitih gostih.

Kulinarika

Promocija in uporaba lokalnih pridelkov v kulinariki je eden najpomembnejših vidikov trajnostne vizije. Enako pomembna je zaveza k uporabi eko potrošnih materialov, dostop do vode iz pipe, urejeni komunalni otoki in komunikacija trajnosti.

Kr' petek je!

Poletna petkova tržnica, na kateri se zberejo pridelovalci, ustvarjalci in ljubitelji svežih, lokalnih in sezonskih pridelkov ter pestre gurmanske ponudbe.

Kranjska dolga miza

Vsakoletni gurmanski dogodek, ki promovira trajnostno gastronomijo. Kranjski kuharski mojstri za dogodek pripravijo dovršene menije izključno iz lokalnih sestavin.

Okusi kranjskih miz

Najboljši kranjski gostinci pripravijo vrhunske jedilnike po enotnih cenah, na katerih so poimensko zapisani tudi lokalni pridelovalci sestavin za krožnike.

Gostilna Krištof

Za svojo trajnostno prakso in vrhunsko kulinariko je bila ekipa nagrajena s prestižno zeleno Michelinovo zvezdico

Pr' Končovc

Prejemniki znakov Green Cousine in Green Key ustvarjajo domače, družinsko in s tradicijo. Večino sestavin pridelajo sami.

Dom na Joštu

Jošt je veliko več kot hrib – nudi lokalno in sezonsko hrano, rekreacijo, glasbo, druženje in razglede.

Kranjski projekti za trajnostno prihodnost

Naše ambicije na področju trajnostnega upravljanja so zelo visoke. Na tem mestu predstavljamo nekaj zanimivih projektov, pri katerih sodelujemo s sektorji upravljanja, prostorskega načrtovanja, energetske infrastrukture, ravnanja z odpadki, mobilnosti in drugimi.

Info center SOS proteus

V rovih pod mestnim jedrom raziskovalci Jamskega laboratorija Tular osveščajo vedoželjne obiskovalce o pomenu podzemne vode, naravnem habitatu človeških ribic.

Zaveza k podnebni nevtralnosti

Evropska komisija je izbrala 100 mest, ki jih bo finančno in vsebinsko podprla pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2030. Med njimi je tudi Kranj.

Zeleni Pingvin

Projekt, skozi katerega otroke v osnovnih šolah izobražujemo, kako zmanjšati ogljične emisije in kako uporabljati manj virov energije.

Sajenje dreves

Občina ima v načrtu, da bi do leta 2026 posadila tisoč dreves. Do sedaj je bilo posajenih okrog 700.Velika zelena pridobitev bo Bleiweisov park, največji v mestu.

Očistimo Gorenjsko invazivk

Vsakoletna akcija odstranjevanja invazivnih, tujerodnih vrst rastlin, ki povzročajo gospodarsko škodo in negativno vplivajo na človeško zdravje.

Participativni proračun

Občani s pošiljanjem projektnih predlogov in glasovanjem o najbolj potrebnih in zaželenih investicijah občine pripomorejo k trajnostnemu upravljanju občine.

Kaj lahko storite vi? 7 idej za trajnostni obisk

 • Raziskujte Kranj na trajnosten način. Mestno jedro je strnjeno in zato idealno za pešačenje. Če so noge utrujene, pokličite Kranjvaj. Kranj je kolesarsko mesto. Izkoristite prednosti sistemov za izposojo koles KRsKOLESOM in Gorenjska.Bike. Z medmestnim javnim potniškim sistemom (železniški in avtobusni promet) je Kranj dosegljiv iz vseh večjih slovenskih mest.
 • Pijte vodo iz pipe. Na več javnih mestnih površinah se nahajajo pitniki, kjer je možno piti oziroma si naliti vodo. Tudi vsi gostinski ponudniki v mestu vam rade volje natočijo kozarec vode. Za pitje uporabljajte stekleničke, namenjene večkratni uporabi.
 • Pri nakupih v trgovini in restavracijah izberite kulinarične izdelke in pridelke lokalnih pridelovalcev.
 • Ozavestite se o pomenu in načinu ohranjanja čistih podzemnih voda v Info centru SOS proteus. Podprite raziskovalce in pomagajte zaščititi človeške ribice.
 • Preživite čas v naravi v sožitju z njo. Poskusite zavestno zmanjšati količino odpadkov, ki nastanejo med izletom. Tiste, ki se jim vendarle ne morete izogniti, primerno ločujte in odložite na za to predvidenih mestih. Zadržujte se na označenih poteh, in ne povzročajte nepotrebnega hrupa, ki bi plašil prebivalce naših naravnih ekosistemov. 
 • Vsak petek med poletno sezono na Glavnem trgu poteka kulinarični dogodek Kr petek je!, kjer lahko spoznate lokalne ekološke pridelovalce in predelovalce.
 • Izračunajte ogljični odtis svojega potovanja ali v svojem domu in preverite, kakšne so možnosti, da ga zmanjšate ali celo nevtralizirate.
 • Spremljajte naše Zelene iskrice.😊