Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem (845 m) se nahaja le nekaj minut iz samega centra Kranja. Predstavlja odlično priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo ali pa zgolj uživanje v čudovitem razgledu in odlični hrani.

Do vrha se lahko pripeljete tudi s kolesom ali avtomobilom. Ob vznožju se nahaja parkirišče, kjer lahko pustite avto in začnete z vzponom. Višje ob cesti pa se nahaja še nekaj manjših parkirišč, od koder peš nadaljujete v gozd in do vrha. Do vrha vodi več poti in vse so prave. Ena izmed njih, »Sodarjeva« vodi mimo ročno izdolbenega debla v obliki krokodila, ki je včasih služil kot vodnjak.

Danes pa se izvir pitne vode nahaja za njim. Odlična točka za postanek se nahaja tudi malo naprej od krokodilčka pri kapelici, kjer vas prav tako čaka manjši vodnjak s svežo vodo.  Na samem vrhu se poleg gostišča, Krekovega doma, Finžgarjevega doma, kapele Marije Snežne ter taborniškega doma, nahaja tudi cerkev Sv. Jošta. Cerkev je priljubljena med romarji, saj je znana po svetih stopnicah, ki so zgrajene iz kamenčkov svetih stopnic iz Rima. Poleg vsega tega pa je na vrhu tudi prijetno otroško igrišče – nagrada za vse pridne hribolazce.

Na vrhu vas pričakuje tudi gostišče Dom na Joštu, ki vam nudi svežo pripravljeno hrano iz domačih dobrot in domače okrepčilne napitke v prijetnem ambientu tako zunaj kot notri. Odprti so vsak dan med 8.00 in 20.00 uro in nudijo jedi na žlico, štruklje in zavitke, med vikendom pa popestrijo ponudbo glede na sezono. V ponedeljek in torek je kuhinja zaprta.


  • Težavnost: 2/5
  • Čas hoje: 45 – 60 minut
  • Višinska razlika (od vznožja): 450 metrov
  • Izhodiščna točka: Stražišče
  • Končna točka: Sveti Jošt nad Kranjem (845m)

Avtorji slik: Boris Schmitzberger

Sorodne vsebine

sv-mohor.w680h405c

Sv. Mohor nad Kranjem

Izlet je primeren za družinski izlet, pot poteka po gozdu in širokih kolovoznih poteh, ...

Jamnik_Foto_Dragan-Gavranovic.w680h405c

Nemilje – Jamnik

Na Jamnik pelje kar nekaj poti, pot iz Nemilj do slovite gotske cerkvice na ...

pot-jeprskega-ucitelja-fotoGorazd-Kavcic.w680h405c

Pot Jeprškega učitelja – kanjon Zarica

Pešpot povezuje naselja in slikovite kraje na konglomeratni rečni terasi ob Savi, kanjon in ...