Pot Jeprškega učitelja – kanjon Zarica

Pešpot povezuje naselja in slikovite kraje na konglomeratni rečni terasi ob Savi, kanjon in desni breg reke Save. Narejena je v poklon pesniku in pisatelju Simonu Jenku, ki se je rodil v bližnji vasi Podreča. Ob poti so predstavljene naravne in kulturne značilnosti, ki si jih lahko ogledamo v pol ure zmerne hoje. 


Pot Jeprškega učitelja na celotni trasi Kranj–Medvode je zamišljena kot interpretativna pešpot ob reki Savi. Odsek kanjon Zarica je zasnovan in speljan ob samem robu kanjona na zgornjem (severnem ) delu poti, nato se v fazi tega projekta izogne nekaterim zasebnim zemljiščem, ker se lastniki z ureditvijo ne strinjajo, in teče po javnih cestah oz. površinah skozi naselje Drulovka do cerkve na Bregu.

Zemljevid poti (.gpx format) lahko prenesete TUKAJ.

Vse poti so obstoječe, saj se s tem projektom ureja zgolj najbolj atraktivne točke na poti z elementi »urbane » opreme, to je zlasti z informativnimi elementi (tablami), usmerjevalnimi elementi in klopmi za počitek. Iz bogate vsebine poti izhaja zlasti oblikovanje in zasnova dveh elementov. Kot poklon Simonu Jenku in Marji Borštnar je element knjigobežnica, ki uvaja temo branja in literature na območju celotne poti. Ker je pot posejana z lepimi ambienti in razgledišči, je prebiranje literature na teh območjih idealno.  

Iz zgodovine izkoriščanja moči vode, mlinarstva oz. zlasti dejavnosti izklesavanja mlinskih kamnov iz konglomerata izhaja oblika klopi. Negativi odkopanih kamnov so vidni na več mestih ob kanjonu. Klopi so izvedene kot pozitiv mlinskih kamnov, vendar v drugem materialu, in sicer v lesu, predvsem zaradi topline in primernosti za sedenje. Table in kažipoti so oblikovno naslonjeni na ostale projekte oz. poti v MO Kranj.


Izhodiščna točka: Drulovka – Parkirišče
Končna točka: Breg ob Savi – cerkev Matere Božje
Čas poti: 1 ura
Zahtevnost: primerno za vse starosti in otroke ob spremstvu staršev
Označenost: dobro označena
Tip: Učna pot

Zloženka: prenesi TUKAJ

Zemljevid poti: .gpx format (prenesi >> TUKAJ)

Sorodne vsebine

sv-mohor.w680h405c

Sv. Mohor nad Kranjem

Izlet je primeren za družinski izlet, pot poteka po gozdu in širokih kolovoznih poteh, ...

planica-nad-kranjem.w680h405c

Planica nad Kranjem

Je lepa in mirna izletna točka nad Kranjem, manj obljudena kot Sv. Jošt in primerna tako ...

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem (845 m) se nahaja le nekaj minut iz samega centra Kranja. ...