Prešernovo mesto

Staro mestno jedro Kranja je med najbolj očarljivimi v Sloveniji. Na vsakem koraku se čuti naklonjenost do kulture in tradicije. V bogati 6000-letni zgodovini so svoj pečat v mestu pustile mnoge zanimive osebnosti, med njimi tudi največji slovenski poet France Prešeren.

V Kranju skoraj ni kotička, ki ne bi obujal spomina na našega največjega pesnika, velikega svetovljana in človekoljuba, ki je Slovenijo zaznamoval z vseevropskim duhom obdobja romantike. Njegova Zdravljica, ki je državna himna, opeva prijateljstvo med vsemi narodi.

Odpravite se po pesnikovi poti in obiščite znamenitosti, ki jih je navdihnil: 

 

1. Galerija Prešernovih nagrajencev in Prešernovo gledališče

V Pavšlarjevi hiši gostuje eminentna Galerija Prešernovih nagrajencev, ki razstavlja dela prejemnikov najvišjih nagrad za likovno umetnost v Sloveniji in ponuja najboljši vpogled v sodobno likovno ustvarjalnost. Nedaleč je Prešernovo gledališče Kranj, ki slovi po odličnem ansamblu in družbeno angažiranih predstavah.

 

2. Prešernova hiša in Prešernov gaj

Pesnik je v Kranju živel v sredini 19. stoletja. Najbolje ga lahko spoznate v njegovi hiši, ki ima še vedno originalno pohištvo. Prešernovo zadnje počivališče je danes spominski park. Poleg Prešernovega najdete v gaju tudi spomenike drugih znanih Slovencev. Atmosfera je zelo pomirjujoča.

 

3. Prešernova vrtnica

Ste vedeli, da imamo v Prešernovem gaju v Kranju zasajeno Prešernovo vrtnico, prvo slovensko vrtnico z uradno registriranim in zavarovanim imenom – Rosa Prešeren, ki jo je vzgojil akademik dr. Matjaž Kmecl, z večletnim, vztrajnim delom in s križanjem različnih vrst vrtnic. Od leta 2013  je namreč zasajena v Prešernovem rojstnem kraju Vrba, v letu 2017 pa je ta grmasta veliko-cvetnica rožnate barve, dopolnjena z belimi in ob robeh rjavimi odtenki, svoj dom našla tudi v Kranju.

 

4. Mestna knjižnica Kranj

Prešernovi verzi so zapisani v značilni pisavi pesnika na pročelju Mestne knjižnice, ki je kot dnevna soba Kranja. Tu lahko preživite celoten dan. Poleg velikega izbora knjig in revij lahko brezplačno brskate po spletu ter obiščete filmsko in glasbeno sobo. Privlačna je tudi sodobna arhitektura knjižnice v zgradbi Globus, ki jo je zasnoval sloviti arhitekt Ravnikar.

PSST!

Sledite srcu → Ob Prešernovem gaju je majhen, a nadvse privlačen košček narave − vrt, ki ga morate odkriti!

Kranj je član Združenja zgodovinski mest Slovenije. Več najdete tukaj.

Avtorji slik: Andraž Muljavec, Fotomorgana