Zelene iskrice - Kranj Zelena destinacija

Zelene iskrice za trajnostno bivanje

Zelene iskrice za trajnostno bivanje

»Ambasadorka zelenega in trajnostnega okolja v Kranju je priznana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj«

Kranj je obdan z naravo. Je edino mesto v Sloveniji, iz katerega seže oko na Triglav, Stol ter Grintavec, vršace slovenskih gorovij, ki sestavljajo naše Alpe ter edino mesto, skozi katerega se vije 30 metrov globok kanjon reke Kokre. Zato Kranjčani radi rečemo, da stojimo z eno nogo v mestu in z drugo v naravi. Ker cenimo svoje mesto, saj je staro mestno jedro že od leta 1983 zaščiteno kot kulturni spomenik, in ljubimo zeleno naravo, ki nas obdaja, je trajnostna naravnanost in zelena usmerjenost naše vsakdanje vodilo.

Zavedamo se nevarnosti podnebnih sprememb, saj se alpski prostor segreva občutno hitreje od svetovnega povprečja in je tukajšnji turizem na podnebne spremembe še posebej občutljiv. Poletja so tudi pri nas čedalje bolj vroča, ujme so pogostejše in močnejše, pozimi je vse manj snega. Spreminja se sestava naših gozdov. V prihodnosti bo naraščanje temperature zraka odvisno od naše uspešnosti pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, k čemur smo odločeni odgovorno prispevati. 

Osnovne smernice smo določili z dokumentom Trajnostna urbana strategija 2030, ki naše mesto opredeljuje kot trajnostno naravnano urbano središče Gorenjske. Ker smo in želimo ostati čisto, zdravo in varno mesto je tu nekaj zelenih iskric, s katerimi lahko pripomorete k našim prizadevanjem tudi vi.

 

  • Nasveti in priporočila za zmanjšanje, ponovno rabo in predelavo trdnih odpadkov ter za zmanjševanje porabe vode za lokalna turistična podjetja >> več TUKAJ (pdf)
  • Zeleni napotki za ponudnike turističnih nastanitev v destinaciji Kranj >> TUKAJ (pdf)