Destinacije v bližini

Kjerkoli ste, Kranj je vedno blizu. In tudi obratno – iz srca Gorenjske ste v hipu lahko v Ljubljani, v drugih slikovitih srednjeveških mestih, kot so Škofja Loka, Radovljica in Kamnik, na plažah blejskega in bohinjskega jezera, v objemu domačnosti Jezerskega ali v športno aktivni Kranjski gori.

Ljubljana

Prestolnica Slovenije, ki ji pravimo velika sestra Kranja, je le 30 minut stran. Skočite na vlak ali avtobus in doživite Zeleno prestolnico Evrope 2016. Tudi v Ljubljani je veliko vlogo v njeni kulturni zgodovini odigral France Prešeren. Arhitekturni značaj Ljubljane 20. stoletja je ustvaril Jože Plečnik in s tem v marsičem vplival na sodobni življenjski slog Ljubljančanov.

Jezero Bled


Idilično jezero z edinim slovenskim otokom na Bledu je biser v osrčju Julijskih Alp. Poleti jezero vabi da se sprehodite vse naokrog, se zapeljete s kočijo in s tradicionalnim čolnom (pletno) zaplujete na otoček, kjer pozvonite za skrite želje. Blejski grad vam bo razkril pogled na jezero z vrha, izkoristite pa tudi možnosti za golf, lov, ribolov ali planinarjenje. Vse blejske lepote najbolj občutite v eni od kavarn ob jezeru ob rezini blejske kremene rezine. Lepote narave lahko obiščete tudi z polurno vožnjo z avtobusom ali vlakom iz Kranja.

Jezero Bohinj

Največje slovensko naravno jezero v Bohinju je biser v osrčju Julijskih Alp, katerega je celo Lonely Planet razglasil za evropsko destinacijo odličnosti. Poleti lahko obiščite slap Savica, sprehodite se po bližnjih urejenih poteh, podajte se na planinske ture v prelepo dolino Triglavskih jezer, zaplavate v Bohinjskem jezeru, se odpravite na ribolov ali zaveslajte v kajaku. Lepote narave lahko obiščete tudi z polurno vožnjo z avtobusom ali vlakom iz Kranja.

Kranjska Gora

Športno središče svetovnih smučarskih prvakov, letalcev in alpinistov s svojo prelestno okolico omogoča rekordna in nepozabna doživetja za vse generacije v vseh letnih časih. V nordijskem centru Planica si lahko ogledate tekme skokov in poletov, tečete po urejenih tekaških progah ali se spustite po jeklenici. Smučarke steze se poleti prelevijo v kolesarske in pohodne poti, jezero Jasna pa nudi kotiček za prijetno osvežitev in sprostitev.

Jezersko

Edinstvena lokacija gorske doline, gostoljubje, lokalna hrana, ki zraste iz zemlje, kakovost namestitev in osebni odnos gostiteljev so glavni motivi letovanja na Jezerskem. Doživite Jezersko skozi športe, kot sta pohodništvo in kolesarjenje, spoznavanje dela na kmetiji, druženje z domačini in domačimi živalmi, sodelovanjem pri kmečkih opravilih ali ustvarjanje lokalnih kulinaričnih dobrot na dlani.

Škofja Loka

Iz Kranja dosegljiva z vlakom, avtom ali kolesom. Družinski kolesarski izlet traja slabo uro prijetnega kolesarjenja po prostranem sorškem polju mimo pašnikov, polj in kmetij. Škofja Loka je območje tisočerih obrazov kulturne dediščine. Nanjo vas opozarjajo gradovi in dvorci, znamenite cerkve in spominska obeležja. Ciljev nikoli ne zmanjka!

Verzi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna so zapisani v značilni pisavi pesnika na pročelju Mestne knjižnice Kranj, ki je postala dnevna soba Kranja. Tu lahko preživite celoten dan. Poleg velikega izbora knjig in revij lahko brezplačno brskate po spletu ter obiščete filmsko in glasbeno sobo. Privlačna je tudi sodobna arhitektura knjižnice v zgradbi Globus, ki jo je zasnoval sloviti arhitekt Edvard Ravnikar.

Avtorji slik: Jošt Gantar / STO, Bogomir Košir / arhiv Turizem Kranjska gora, Tomo Jeseničnik / STO