Dom na Joštu

Leta 1950 je Smučarski klub Triglav na 845 nadmorskih metrov visokem hribu, ki je priljubljena rekreacijska točka Kranjčanov, zgradil Dom na Joštu. Danes ga vodita zakonca Sedej, Tina in Matjaž, ki že skoraj desetletje skrbita, da je tu vsakokrat nekaj novega.

»Jošt je način življenja,« je tista misel, ki jo večkrat slišimo na vrhu. In ta način življenja ne zajema le razgibane kuhinje, kjer nastajajo številne dobrote, temveč so tu tudi rekreacija, glasba, druženje in razgled.

Matjaž Sedej, kuhar z dolgoletnimi izkušnjami, je glavni v kuhinji. »Vselej sem si želel kuhati tu,« pojasni chef Sedej, ki je obiskoval kuharsko šolo v Parizu, kasneje pa je delal tudi v Londonu in na Novi Zelandiji.

Na Joštu kuhajo jedi na žlico (joto, golaž, telečjo obaro, ričet in podobno), pa tudi ostale dobrote (hišne testenine, svinjska rebra s krompirjevo solato, mesne in brezmesne jedi), solate, juhe in sladice. Po naročilu pripravijo tudi ostalo hrano. Naš namig: dogovorite se za ribe ali rižote.

Kaj pa pijača? Sokovi so gorenjski, briška vina na vrh pripelje družina Kristančič iz Medane, tu pa je tudi krokodilček – lokalno pivo, ki ga za Dom na Joštu varijo v bližnji Pivovarni Advocatus.

Morda še to: na Jošt vodijo številne pohodniške poti, medtem ko je izredno strma ovinkasta cesta pravi izziv celo za odlično pripravljene kolesarje.VIDEO: Dom na Joštu (Kranjska dolga miza 2022):

https://www.youtube.com/watch?v=y9mST55FGEo

 

Sorodne vsebine

Visit-Kranj_Novembrskih-5_2020_Projekt-Burger-1

Projekt Burger

Projekt Burger je bil v kulinaričnem vodniku Gault Millau Slovenija 2021 omenjen z oznako ...

gostilna-pr-maticku-visit-kranj-foto-crt-piksi-lead-1

Gostilna Pr’ Matičku

Prepoznavni kranjski chef Matjaž Erzar – Matiček, ki že več kot dve desetletji gostilno ...