Nemilje – Jamnik

Na Jamnik pelje kar nekaj poti, pot iz Nemilj do slovite gotske cerkvice na vrhu hriba vodi po prijetno razgibanem gozdnem terenu. Pot začnemo v vasici Nemilje, ki je del krajevne skupnosti Podblica in leži v ozki dolini pod obronki Jelovice. Ko prispemo v to vasico, sledimo glavni cesti, prečkamo most čez reko Nemiljščico in prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi stranska cesta – tu začenjamo našo pot.

Stranska cesta se vzpne mimo nekaj hiš, višje se po njej vzpenjamo pod kozolcem. Ko za kozolcem pridemo do zadnje hiše, to obidemo po desni strani, nato pa se usmerimo levo na ožji kolovoz. Ta se začne prečno vzpenjati v hrib, nato pa preide v gozd. Kmalu med vzponom pridemo do manjšega grebenčka – tu pot zavije levo in postane položnejša. Nadaljujemo pot po kolovozu, ki sledi temu grebenu.

Kmalu se začnemo po kolovozni poti spet nekoliko bolj strmo vzpenjati, nato pa zopet sledi ravnina, zato nam posebnega odmora za počitek ni treba narediti. Nekoliko naprej se naša pot priključi širši makadamski poti, ki pripelje iz vasi Njivica.

Nadaljujemo naprej, pri bližnjem kozolcu pa zavijemo desno na nekoliko ožjo in slabše vidno stezico, ki pelje do še dveh kozolcev. Tu prispemo na širšo pot, ki ji sledimo (gremo desno). Po njej se prečno vzpenjamo do glavnega grebena, kjer se priključimo označeni poti, ki pelje od vasice Rovte proti Jamniku. Ko pridemo na vrh grebena, pot nadaljujemo v levo. Vzpenjamo se, razgledi postajajo vse lepši, in kmalu dosežemo svoj cilj – cerkvico sv. Primoža in Felicijana na Jamniku.

Če pohod želite podaljšati, lahko po poti nadaljujete naprej do Bele peči ali do Mohorja ter Dražgoš.


Zahtevnost: 2/5

Čas: 1 ura

Izhodiščna točka: Nemilje

Zloženka pohodnih poti v KS Podblica: prenesi TUKAJ

Končna točka: Jamnik (831m)

Sorodne vsebine

hiker-918704_1920.w680h405c

Špičasti hrib

Pot je manj obljudena in primerna tudi za poletne dni, saj večinoma hodimo po ...

Storzic_Slotrips-si_3.w680h405c

Storžič

Storžič je slikovit dvatisočak, ki krasi gorsko kuliso Kranja. Stoji na zahodnem delu Kamniško ...

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem (845 m) se nahaja le nekaj minut iz samega centra ...