Storžič

Storžič je slikovit dvatisočak, ki krasi gorsko kuliso Kranja. Stoji na zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp, razgled z vrha pa seže na Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, Ljubljansko kotlino in Gorenjsko ravnino. Na vrhu stoji znameniti križ ter razgledna plošča. Pristopov je precej, lažji od njih pa je čez Povlje po jugozahodnem žrelu.

Parkiramo na parkirišču nad vasjo Povlje, kjer se nahaja manjše križišče z več planinskih smernih tabel. Nadaljujemo po levi cesti, ter rahlo desno na pešpot v smeri Storžiča, Kališča, planine Javornik ter Dolenčeve poti na Veliko Poljano. Pot se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenja skozi gozd, kjer pazljivo sledimo markacijam. Na razpotju nadaljujemo v smeri Storžiča, Kališča in planine Javornik.

Od razpotja naprej postane pot precej strma, sledi prečenje proti desni, nato pa stopimo iz gozda in prispemo do jugozahodnega žleba Storžiča, ob katerem se vzpenjamo do bližnjega označenega razpotja. Z razpotja nadaljujemo levo ter se vzpnemo po razglednem pobočju do Krničarjeve koče na planini Javornik. Nadaljujemo po desni strani koče za kratek čas, nato pa se vrnemo do jugozahodnega žleba, na pot, ki smo jo malo pod kočo zapustili. Nadaljujemo desno (levo Velika Poljana, Dom pod Storžičem…) ter se še naprej vzpenjamo po dokaj strmem jugozahodnem žlebu Storžiča.

Po žlebu nadaljujemo še dobro uro, odpirajo pa se nam vedno lepši razgledi proti Gorenjski. Nadaljujemo po grebenu po označeni poti, ki nato zavije rahlo v desno in kateri se nato priključijo še druge poti od Doma pod Storžičem ter Kališča. Do vrha, ki ga že vidimo pred seboj, sledi le še kratek vzpon.


Zahtevnost: 4/5

Čas hoje: 4 ure

Višinska razlika: 1422 m

Izhodiščna točka: Povlje (710m)

Končna točka: Storžič (2132m)

Avtorji slik: Slotrips.si

Sorodne vsebine

hiker-918704_1920.w680h405c

Špičasti hrib

Pot je manj obljudena in primerna tudi za poletne dni, saj večinoma hodimo po ...

Sv--Lovrenc_Slotrips-si.w680h405c

Sv. Lovrenc pod Storžičem in pot pod Storžičem

Do cerkvice sv. Lovrenca (892m), priljubljene izletniške točke, se največkrat povzpnemo iz kamnoloma nad ...

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem

Sveti Jošt nad Kranjem (845 m) se nahaja le nekaj minut iz samega centra Kranja. ...