Info center SOS proteus med 100 najboljših trajnostnih zgodb na svetu

Nagrada, ki jo je Info center SOS proteus prejel z uvrstitvijo med 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu, gre v roke najbolj zaslužnemu – biologu Gregorju Aljančiču in njegovemu Zavodu Jamski laboratorij Tular. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in Kulturo Kranj Klemen Malovrh sta Aljančiču nagrado predala v Info centru SOS proteus v Kranju.

Ustanovitelj Zavoda Jamski laboratorij Tular Gregor Aljančič je idejni pobudnik, strokovni razvijalec in upravljalec Info centra SOS proteus. Ta domuje v Rovih pod starim Kranjem, njegovo poslanstvo pa je ozaveščanje o ogroženosti človeške ribice in pomenu ohranjanja podzemnih virov pitne vode. Med drugim so na ogled tudi rešene človeške ribice, ki so jih poplave podzemnih voda izplaknile na površje, kjer sicer ne bi preživele. Info center SOS proteus se je kot izstopajoč trajnostni produkt med Green destinations Top 100 Stories uvrstil z zgodbo »S človeško ribico si delimo potrebo po čistih in pitnih podzemeljskih vodah.« Zgodba opominja na ogroženost jamske biotske raznovrstnosti in simbolizira smisel prizadevanj za ohranitev čiste podtalnice, najpomembnejšega vira pitne vode.

Z vsem naštetim si je Info center SOS proteus, projekt javno-zasebnega partnerstva med Zavodom Jamski laboratorij Tular, Mestno občino Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj, izboril uvrstitev med 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu. Nagrado je na dogodku v Estoniji prevzel župan Kranja Matjaž Rakovec, z današnjim dnem pa je prešla v roke najbolj zasluženemu – biologu Gregorju Aljančiču in njegovemu Zavodu Jamski laboratorij Tular. »Iz javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Kranj in Zavodom jamski laboratorij Tular je nastal atraktiven izobraževalni produkt Info center SOS proteus, ki z zgodbo o človeški ribici osvešča ljudi o njenem pomenu in pomembnosti ohranjanja njenega življenjskega okolja – podzemnih voda. Center je pomemben del trajnostnih prizadevanj v občini, kar so prepoznali že v Bruslju konec lanskega leta, ko nam je Evropska komisija podelila naziv evropska destinacija odličnosti 2023. Pred kratkim so nas v Talinu uvrstili še med 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu. S tem produktom v Kranju povezujemo dobro s koristnim in utrjujemo status trajnostne destinacije,« je ob predaji nagrade izjavil župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Raziskovalci Jamskega laboratorija Tular se s preučevanjem in varstvom človeških ribic ukvarjajo že 60 let. Info center SOS proteus njihova dognanja prenaša širši javnosti in kot prvi tovrstni center na svetu uvaja spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice. Kot eden izmed vodilnih trajnostnih projektov v destinaciji je prispeval k dvema visokima nagradama, ki jih je mesto Kranj prejel v tem letu: Evropska destinacija odličnosti 2023 in Slovenia Green Destination Platinum, omenjali pa so ga tudi ugledni mednarodni mediji (Guardian, Times). Gregor in Magdalena Aljančič pridobljene nazive in priznanja takole komentirata: »Človeško ribico se javnosti že 200 let predstavlja kot turistično atrakcijo. V Info centru SOS proteus pa se trudimo, da bi javnost to žival sprejela predvsem kot ogroženo jamsko dvoživko, kar nam nastavlja ogledalo o uničevanju virov pitne vode na planetu. Mednarodna priznanja centru niso le potrditev prizadevanj Kranja in Kranjčanov za bolj zdravo okolje, ampak tudi podpora zavezanosti, da se z uresničevanjem inovativnih idej odpiramo svetu in ga skupaj pomagamo izboljšati. Iskreno vabimo k obisku Info centra SOS proteus, s tem postanete tudi neposredni podpornik človeške ribice. Vsa zbrana sredstva namreč vlagamo nazaj v raziskovanje in varstvo človeške ribice.«

Center je nastal v javno-zasebnem partnerstvu med Mestno občino Kranj in Jamskim laboratorijem Tular. Zavod za turizem in kulturo Kranj kot skrbnik Rovov pod starim Kranjem, kjer Info center SOS proteus domuje, skrbi za promocijo te zelene zgodbe. »Z Info centrom SOS proteus je Kranj zagotovo dobil enega najbolj zanimivih in trajnostnih turističnih produktov, edinstvenem tudi v svetovnem merilu. Z vsebino in z nagradami, ki jih je Kranju ta center prinesel, smo namreč postavljeni višje na turistični zemljevid tako doma kot v tujini. Zavod za turizem in kulturo Kranj pri projektu sodeluje kot investitor, upravljalec Rovov pod starim Kranjem in promotor centra. Ponosni smo, da smo del tako velike zgodbe,« je ob predaji izjavil še Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Turistična stroka je v Info centru SOS proteus prepoznala dodano vrednost. Zato vse, ki še niste obiskali Info centra SOS proteus v Rovih pod starim Kranjem, prisrčno vabimo, da si ga ogledate.

 

Foto: arhiv ZTKK, Primož Pičulin

Sorodne vsebine

Zelen dan nagrajenci

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg Kranja ...

cloveska-ribica-nova[1]

Info center SOS Proteus

Obiščite Informacijski center za varstvo človeške ribice SOS proteus v Rovih pod starim Kranjem. ...