Kranj na mednarodnem sejmu ITB Berlin kot evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj na mednarodnem sejmu ITB Berlin kot evropska destinacija odličnosti 2023

Kranj se bo predstavil na enem največjih mednarodnih turističnih sejmov ITB Berlin od 7. do 9. marca 2023 kot zmagovalec evropske destinacije odličnosti (EDEN) 2023. Evropska komisija Kranj v svojih promocijskih gradivih opisuje kot »pionirja zelenega turizma, ki v Evropski uniji utira pot trajnosti«.

Na sejmu (hala 20, stojnica 303 evropske prestolnice pametnega turizma) bo potekala tudi uradna podelitev nagrade EDEN 2023, ki jo bosta prevzela župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Kranj na področju turizma postavlja trajnostne standarde, ki vključujejo skrb za okolje in koristijo lokalni skupnosti. Gre za aktivnosti, ki prispevajo k zmanjševanju ogljičnega odtisa v turizmu in vključujejo ter povezujejo lokalne ponudnike. Evropska komisija med vodilnimi praksami trajnostnega turizma v Kranju izpostavlja tri, to so:

  • Zelena ekipa: sestavlja jo 21 članov različnih lokalnih institucij. Z namenom zniževanja ogljičnega odtisa zbirajo podatke, postavljajo cilje in organizirajo delavnice z lokalnimi podjetji in predstavniki turistične industrije. V sklopu zelene sheme slovenskega turizma usmerjajo destinacijo v trajnostnih praksah.
  • Informacijski center SOS proteus: domuje v Rovih pod starim Kranjem. V lokalnem jamskem laboratoriju Tular že več kot 60 let poteka preučevanje človeških ribic. V Informacijskem centru centru SOS proteus raziskovalci Tularja obiskovalce ozaveščajo o ogroženosti človeške ribice in pomenu podzemnih voda, sicer naravnem habitatu človeške ribice. Podzemni viri pitne vode pa predstavljajo 99 odstotkov pitne vode v Sloveniji.
  • Trajnostna mobilnost: Center trajnostne mobilnosti, projekt E-mobilnost in sistema za izposojo koles KRsKOLESOM (v občini) ter Gorenjska.bike (v sedmih občinah regije) so  prizadevanja, s katerimi želi Mestna občina Kranj omogočiti planetu in zdravju bolj prijazno mobilnost.

 

Kranj z udeležbo na sejmu širi svojo prepoznavnost v mednarodnem prostoru, sejem pa je tudi priložnost za navezovanje novih poslovnih stikov, ki bi prispevali k večjemu obisku tujih gostov v destinaciji.


 

Evropske destinacije odličnosti so pobuda Evropske unije, ki jo izvaja Evropska komisija. Glavni namen je prepoznati in nagraditi manjše destinacije za njihove uspešne prakse zelenega prehoda in strategije za spodbujanje trajnostnega turizma. Osrednja tema projekta EDEN je namreč prav spodbujanje trajnostnega razvoja turizma v destinacijah, saj tovrstne prakse prinašajo dodano vrednost gospodarstvu, planetu in ljudem.

  • Z nagrado evropska destinacija odličnosti (EDEN) Evropska komisija od leta 2007 nagrajuje države članice EU in druge države, ki sodelujejo v programu COSME, z namenom podpirati vzhajajoče destinacije trajnostnega turizma v Evropi. Ukrep je namenjen spodbujanju modelov upravljanja trajnostnih turističnih destinacij po vsej Evropi. Do danes je nagrado pod različnimi letnimi temami prejelo 176 destinacij iz 27 različnih držav.
  • Leta 2019 je bila izvedena Študija o vrednotenju EDEN, da bi ocenili nadaljnjo ustreznost, uspešnost, učinkovitost in vpliv pobude EDEN in različnih ukrepov, izvedenih v njenem okviru, ter njeno skladnost z drugimi pobudami EU. Po rezultatih in priporočilih evalvacijske študije je Evropska komisija ponovno sprožila pobudo ob upoštevanju ciljev Evropskega zelenega dogovora. Poleg držav EU zajema tudi države nečlanice EU, ki sodelujejo v programu COSME. Tekmovanje je namenjeno manjšim turističnim destinacijam, ki lahko predstavijo svoje izjemne dosežke na področju trajnosti in navdihnejo druge turistične destinacije pri njihovem zelenem prehodu.
  • Nagrada EDEN je bila najprej izvedena kot pilotni projekt in kot pripravljalni ukrep, ki ga je sprožil Evropski parlament, od leta 2011 pa se nadaljuje v okviru programov CIP/COSME.
  • Natečaj EDEN 2023 je bil odprt za prijave od 31. marca 2022 do 1. junija 2022. Pogoji in določila so na voljo na https://ec.europa.eu/growth/sectors/tourism/eden_en.
  • Aktualna evropska destinacija 2023 Kranj je bila izbrana konec leta 2022 in od takrat predstavlja vzor trajnostnega turizma v Evropi. Več o Kranju izveste tukaj.

Sorodne vsebine

Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Kranj je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma postal prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Letošnje leto Kranj pričenja z dvema velikima priznanjema na področju trajnostnega razvoja. V evropskem ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg Kranja ...

cloveska-ribica-nova[1]

Info center SOS Proteus

Obiščite Informacijski center za varstvo človeške ribice SOS proteus v Rovih pod starim Kranjem. ...