SLO12RUN: Ultramaratonci tečejo kranjski krog

SLO12RUN: Ultramaratonci tečejo kranjski krog.

Prvo nedeljo letošnjega junija bo v središču Kranja znova završalo, ko se bodo na 12-urni ultratek po mestnih ulicah podali najbolj znani svetovni ultramaratonci. Letošnji šesti po vrsti SLO12RUN bo, po besedah organizatorjev, s številnimi presežki prekosil vse dosedanje prireditve.

Obeta se izjemna tekaška poslastica z udeležbo svetovno znanih ultramaratoncev, med njimi bo tudi letos legenda ultrateka Grk Yiannis Kouros, znan tudi kot »tekaški bog«, »sin Filipidisa«, »zlati Grk« in »mojster bolečin«, ki je na lanskem SLO12RUNu skupaj z Dušanom Mravljetom prehodil prvi častni krog. Ultramaraton tako postaja prepoznavni znak gorenjske prestolnice, ki skupaj z Atletsko zvezo Slovenije, mestno občino Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj tradicionalno podpira tekaško prireditev in skrbijo za pestro športno dogajanje na Gorenjskem.

»Letos v Kranju pričakujemo prireditev rekordov, ki bo prekosila lansko, verjetno tudi po številu udeležencev, a predvsem po številnih znanih ultratekaških imenih, ki so se že prijavila na SLO12RUN. Ponosni smo, da bodo letos z nami tekli najboljši ultramaratonci sveta: Poljak Andrzey Piotrowski, Čehinja Radka Churanova, Romunka Mara Guler, Marco Visantini iz Italije, Tamas Bodis iz Madžarske, Pascal Rueger iz Švice ter Michal Šuľa iz Srbije in številni drugi«, napoveduje Klemen Boštar, direktor tekmovanja, ki verjame, da bo letos padel tudi 152,750 kilometrov dolg rekord proge, ki ga je postavil Marco Bonfiglio leta 2015.

1.292 metrov dolga trasa sredi gorenjske prestolnice ima certifikat Mednarodnega združenja za maratone in dolžinske teke (AIMS). V štartno-ciljnem prostoru bodo tudi letos postavili tribuno za številne obiskovalce in gledalce, ki jih je vsako leto čedalje več. Tekačice in tekači se bodo pomerili v šest in dvanajsturnem tekmovanju. O mednarodnem slovesu dvanajsturne različice v veliki meri priča srebrna značka Mednarodne ultramaratonske zveze, ki bi že letos lahko prejela zlati sijaj. Šesturnega (letos prvič z bronasto značko) so v program prvič umestili leta 2019, da bi na dogodek privabili čim več gledalcev in dodatno motivirali sponzorje. Kakovost prireditve pa so prepoznali tudi v Sloveniji, saj je lani decembra župan mestne občine Kranj Matjaž Rakovec organizatorju podelil plaketo mestne občine Kranj, kar še dodatno potrjuje odličnost prireditve.

SLO12RUN bo štel za 2. prvenstvo Slovenije v teku na 12 ur. Prvo tovrstno državno prvenstvo v Sloveniji je bilo 5. junija 2022, prav tako na tej tekmi. Državna prvakinja je postala Nataša Robnik, državni prvak pa Uroš Srnec.

Za tekače iz Bosne in Hercegovine bodo že drugič v Kranju izvedli bosansko prvenstvo v teku na 6 ur.

V soboto (3. junij) in nedeljo (4. junij) bo ob prizorišču tudi sejem športne opreme, na katerem bodo razstavljalci predstavljali svoje proizvode (športno opremo, športno prehrano, fitnes idr.). Sobotni večer pa bo že tradicionalno rezerviran za tematski pogovor s priznanimi ultramaratonci in drugimi pomembnimi gosti, ki bo odprt tudi za javnost. Pogovor bo potekal ob spremljavi prijetnih ritmov, ki jih bo vrtel RECYCLEMAN (ex ALI EN).

Tekme in spremljevalnega programa se bo udeležil tudi slovenski ultramaratonec Dušan Mravlje.

Organizatorji nameravajo vztrajati pri organizaciji SLO12RUN in skupaj s kranjsko občino krepiti in popularizirati ultratekaško tradicijo sredi Gorenjske. Ambicije so velike: »Med cilji, ki sva si jih zastavila je tudi ta, da v bližnji prihodnosti organiziramo v Kranju evropsko ali svetovno prvenstvo v teku na 100 kilometrov ali 24-urnem teku,« še dodaja Boštar.

Lani sem bil v Kranju in spremljal 12-urni tek, SLO12RUN. Zelo sem vesel, da bom tudi letos del tega ter hkrati ponosen, da bom med odličnimi tekači današnje dobe. Tekma je zelo dobro organizirana, kar je posledica večletnih izkušenj organizatorjev, odlične ekipe prostovoljcev, ki skrbi za tekače. Najpomembnejši pa so gledalci, ki poskrbijo za izredno vzdušje v Kranju. Slovenija in Kranj sta zelo lepi destinaciji za turistični obisk in tekmovanja. Veselim se ponovnega druženja v Kranju, junija letos. Vabljeni v Kranj! – Yiannis Kouros


 

Foto: Tadej Pišek

Sorodne vsebine

tek---foto-drustvo-Puhar.w680h405c

Brdo – tek okoli posestva Brdo

Slabih deset kilometrov dolga krožna pot okoli protokolarnega objekta Grad Brdo, je priljubljeno zbirališče ...