Stara Pošta

Ime je stavba dobila po poštni postaji, ki jo je leta 1770 dal zgraditi prvi kranjski poštar, Jurij Koderman. Stara pošta je bila glavno postajališče med Ljubljano in Tržičem, tako so se tu večkrat tedensko ustavljali poštni vozovi, ki so prihajali iz Ljubljane in Celovca.

Današnji izgled stavbe je posledica številnih dozidav in dejavnosti, ki so se v njej odvijale. Med drugim se je v njej nahajalo tudi gostišče, v katerega je redno zahajal dr. France Prešeren. Današnjo podobo je Stara pošta dobila med leti 1929 in 1930, ko je investitor in veletrgovec Franc Gorjanc naročil gradnjo novega trakta hotela. Hotel je imel kavarno, restavracijo in 40 sob ter se je uvrščal med takratne večje in modernejše hotele na Slovenskem. Kipi na fasadi so delo kiparja Lojzeta Dolinarja in prikazujejo štiri kariatide, ki simbolizirajo trgovino, industrijo, kmetijstvo in znanost.

Danes v Stari pošti najdete raznolike dejavnosti, vsekakor pa vam svetujemo, da se ustavite v kavarni v zgornjem nadstropju in uživate ob dobri ponudbi ter čudovitem razgledu.

 


Sorodne vsebine

sekvoja-v-Kranju---Visit-Kranj-2[1]

Gimnazija Kranj

Gimnazijo je leta 1810 ustanovil guverner Ilirskih provinc. ...

bezkova-vila-kranj---Visit-Kranj[1]

Bežkova vila

Vila na Koroški cesti je bila zgrajena za kranjskega zdravnika in ljubitelja umetnosti, Jožeta ...

Prešernova hiša

Prešernova Hiša

Ko je tu bival dr. France Prešeren (1846–1849), je bila hiša last trgovca in ...