Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10

Kolesarske povezave pod Storžičem so skupen projekt občin Kranj, Naklo, Tržič, Preddvor in Šenčur, ki so v letu 2014 označile prve štiri kolesarske povezave pod Storžičem. Izhodišče vseh poti, ki so dolge od 20 do 30 kilometrov, je pri Letnem kopališču v Kranju, na pot pa se lahko odpravimo z gorskim, treking ali cestnim kolesom.

Pot je namenjena rekreacijskemu kolesarjenju in nudi čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe. Je razgibana pot mimo vasi, travnikov, polj, skozi gozdove ter vrsto znamenitosti. Povezava je dobro označena.

Pričetek poti je na Partizanski ulici v Kranju, tik ob vhodu na stadion Staneta Mlakarja. Peljete se v smeri vasi Rupa, skozi vas in proti Kokrici. Tu prečkate glavno cesto in se peljete do krožišča. Zanimivost na tem krožišču je kovinska skulptura mamuta, avtorja Jožeta Volariča. Pot nadaljujete proti Goričam, kjer vas čakajo razgledi na hribe, na travnikih pa, če boste dobro opazovali, tudi kakšna čaplja ali celo štorklja. Skozi Goriče peljete proti Trsteniku in dalje proti Bašlju. Kmalu se boste vzpeli po strmem bašeljskem klancu, a ga boste prevozili brez težav, saj boste celo pot strmeli v cerkvico na majhnem hribčku, imenovanem sv. Lovrenc. Na koncu Bašlja zavijete ostro levo, proti Mačam.

Zemljevid poti (.gpx format) lahko prenesete TUKAJ.

Če niste samo navdušeni kolesarji, ampak tudi radi planinarite, imate tu odlično izhodiščno točko za pohod na Kališče, Bašeljski vrh ali Mali Grintavec. Iz Mač ste takoj ob Preddvorskem jezeru, kjer si lahko malo oddahnete ob hladni pijači. Pot nato pelje iz Preddvora proti Bregu, po klancu navzdol in takoj za mostom desno, na makadamsko pot, ki se vije ob reki Kokri.

Tu je učna pot, ki vas z informacijskimi tablami pouči o kokrškem biotopu. Spotoma se v Rapi ustavite ob geološki piramidi, kjer je prikazana pestrost kamnin, ki jih je mogoče najti ob Kokri. Na koncu učne poti spet zavijete desno čez most, skozi vas Suha in proti Predosljam. Mogočna, stara lipa vam bo povedala, da ste na pravi poti. V Predosljah prečkate glavno cesto, nato pa kolesarite ob kanjonu Kokre. Še malo navzdol in navzgor, pa ste nazaj na izhodiščni točki, na Partizanski ulici, tik ob vhodu na kranjski štadion.


Zahtevnost: 3/5

Dolžina: 28,7 km

Vzponi : 283 m

Spusti: 307 m

Podlaga: makadam, asfalt

Izhodišče: štadion Staneta Mlakarja

Zemljevid poti: .gpx format (prenesi >> TUKAJ)

Zloženka poti (prenesi >> TUKAJ)

Sorodne vsebine

Kolesarski-krog-pod-Storzicem.w680h405c

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10a

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10a je krajša različica poti Kolesarske povezave pod Storžičem ...

pod-storzicem-11.w680h405c

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11

Na 30,1 kilometrov dolgo pot pod Storžičem se lahko odpravite z gorskim, treking ali ...

kolesarska-11a.w680h405c

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11a

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11 a je krajša različica poti Kolesarske povezave pod ...