Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11

Kolesarske povezave pod Storžičem so skupen projekt občin Kranj, Naklo, Tržič, Preddvor in Šenčur, ki so v letu 2014 označile prve štiri kolesarske povezave pod Storžičem. Izhodišče vseh poti, ki so dolge od 20 do 30 kilometrov, je pri Letnem kopališču v Kranju, na pot pa se lahko odpravimo z gorskim, treking ali cestnim kolesom.

Pričetek poti je na Partizanski ulici v Kranju, tik ob vhodu na stadion Staneta Mlakarja. Peljete se v smeri vasi Rupa, skozi vas in proti Kokrici. Tu prečkate glavno cesto in se peljete do krožišča. Zanimivost na tem krožišču je kovinska skulptura mamuta, avtorja Jožeta Volariča. Pot nadaljujete proti Naklem. Na Polici se lahko ustavite na Poličarjevi kmetiji s 500 letno tradicijo. Pot nadaljujete skozi Cegelnico proti sp. Dupljam.

Zemljevid poti (.gpx format) lahko prenesete TUKAJ.

V vasi si lahko ogledate Dupljansko graščino, ki je bila skromno podeželsko plemiško bivališče. V graščini je tudi galerija in muzej. V bližini se nahaja tudi Vogvarjeva hiša, stara preko 200 let. V njej je ohranjena črna kuhinja in muzej. Pot nadaljujemo skozi zg. Duplje in se za kratek čas navežemo na obstoječi odsek kolesarske poti pri Zadragi. Pred  tablo Zadraga je desni strani počivališče, kjer se nahaja Jama Dupulnik. Peljete se naprej do Žiganje vasi, kjer zavijete desno v vas, se peljete naravnost in v prvem križišču levo. Kmalu na desni strani zagledate cerkev sv. Urha v njeni bližini pa košato vaško lipo staro okrog 500 let. Pot nadaljujete desno tik ob cerkvi naravnost v Sebenje in na križišču zavijete levo. Ko se pripeljete v Križe, pri cerkvi zavijete desno na regionalno cesto proti Seničnem in Golniku.

Po napornem vzponu se lahko spočijete v parku bolnišnice Golnik. Pot nadaljujte po regionalni cesti naprej proti Goričam. Na križišču zavijte levo do pokopališča, za njim zavijete levo in se po poljski poti zopet pripeljete na regionalno cesto, kjer zavijete levo proti Tenetišam. Na Mlaki se v krožišču na prvem odseku priključite desno na kolesarsko stezo (na desni strani vabi gostilna Dežman), čez cca. 100 m zavijete levo gozdno asfaltirano pot. Pot se na koncu priključi kolesarski poti Kranj – Polica – Naklo, kjer zavijete proti Kranju. 


Zahtevnost: 3/5

Dolžina: 30,1 km

Vzponi : 268 m

Spusti: 265m

Podlaga: asfalt, makadam

Izhodišče: štadion Staneta Mlakarja

Zemljevid poti:  .gpx format (prenesi >> TUKAJ)

Zloženka poti (prenesi >> TUKAJ)

Sorodne vsebine

10.w680h405c

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10

Kolesarske povezave pod Storžičem so dolge od 20 do 30 kilometrov. Izhodišče vseh poti ...

Kolesarski-krog-pod-Storzicem.w680h405c

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10a

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 10a je krajša različica poti Kolesarske povezave pod Storžičem ...

kolesarska-11a.w680h405c

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11a

Kolesarska povezava pod Storžičem št. 11 a je krajša različica poti Kolesarske povezave pod ...