Ribolov

Kranj stoji na strateški legi v objemu dveh alpskih rek, Save in Kokre in predstavlja pravi raj za ribiče. Revirji v RD Kranj so zelo raznoliki in zajemajo hitrotekoče vode, akumulacijska jezera in bajarje.

Reka Sava, ki priteče iz SZ dela Slovenije po nekaj kilometrih še dokaj hitrega toka priteče v akumulacijsko Mavčiško jezero, kjer se tok umiri. Zgornji muharski del Save je pravi raj za ribolov na salmonide, kjer si posebno mesto zaslužijo veliki lipani. Vmesni del je zelo bogat z belo ribo, predvsem s podustjo in klenom. Jezero v zadnjem delu revirja daje preživetje številnim roparicam, kot so ščuka, som in smuč, kjer v obilici hrane zrastejo do zavidljivih velikosti.

Avtor fotografij: Rok Luštrik

Reka Sava v Kranju ustvarja idealne pogoje za pestrost ribjih vrst. Pod mestom zato živijo tudi največje trofeje tako slovenskih, kot tudi evropskih rek, sulci (Hucho hucho). In če povemo po ribiško, pod Kranjem živijo največji primerki sulca, veliki tudi prek 130 cm. Drstenje teh veličastnih rib spomladi, predvidoma aprila, lahko opazujemo kar z mostu pri Savskem otoku, tik pod starim jedrom mesta, kar se posebnost v svetovnem merilu.

Reka Kokra izvira v osrčju Karavank in se po svojem izrazitem hitrem alpskem toku na približno pol poti do izliva v Savo umiri. V njenem zgornjem toku najdemo predvsem potočno postrv, v spodnjem pa tudi lipana in šarenko. Celotna lovna dolžina reke je 20 km, vključuje pa tudi dva umetna jezerca, jezero Črnava in Planšarsko jezero.

Avtor fotografij: Rok Luštrik

Ribolov je dovoljen z dovolilnico, ki si lahko priskrbite pri Ribiški družini Kranj, ki skrbi za urejena ribolovna območja in ohranjanje narave.

Kranj je zaradi svoje strateške lege in dobrih prometnih povezav idealno izhodišče za ribolov po celi Sloveniji, saj se glede na vodostaj in padavine hitro lahko zapeljete do drugih rek.

Za prvovrstno ribiško avanturo priporočamo, da najamete profesionalnega ribiškega vodnika. Pri www.lustrik.com vam priskrbijo lokalnega vodnika, ki bo poskrbel za prijeten dopust in nepozabno dogodivščino.

Avtor fotografij: Rok Luštrik

Sorodne vsebine

konjenistvo.w680h405c

Konjeništvo

S konjeništvom se lahko v Kranju ukvarjate na različnih lokacijah. Na navedenih naslovih najdete ...

Trbojsko-jezero_Foto_Colnarna-Trboje.w680h405c

Naravna kopališča

Kopica naravnih biserov, ki jih morda še ne poznate vas vabijo z svojo neokrnjeno ...