KRAFFT je obvezna postojanka za vse ljubitelje filmov

S 15. junijem se pričenja že četrta edicija mednarodnega filmskega festivala KRAFFT. Festival bo tudi letos v Kranj pripeljal svetovni izbor filmov, v tekmovalnem programu so nekateri najodmevnejši dosežki svetovne filmske produkcije. Izbor, katere filme uvrstiti v program pa nikakor ni trivialno delo.

»Odločitev, o tem, kateri filmi se uvrstijo v tekmovalni program festivala, sprejmeta selektorja. Največ filmov si ogleda predselektor Toni Cahunek, igralec, voditelj in Kranjčan, s katerim sodelujemo že nekaj časa. Ta med številnimi filmi zadnjega leta ali dveh izbere tiste, ki izstopajo po odlični igri, in svoj izbor preda selektorju. Letos je to uveljavljeni turški igralec Taner Rumeli, ki se je na koncu odločil, katerih deset filmov se bo potegovalo za nagrado zlato jabolko«, pojasni Zala Velkavrh, ki skrbi za odnose z javnostjo.

Umetnost je zrcalo naše družbe in tudi KRAFFT se tega poslanstva nikakor ne boji, kar odlično povzame naša sogovornica: »tako kot filmi se tudi sam festival ne izogiba aktualnih tem, s katerimi se spopada naša družba. Filmi odpirajo teme enakopravnosti spolov, migracij, stigmatizacije homoseksualnosti, politične zgodovine, toksičnih razmerij, staranja in negativnih posledic izkustvene ekonomije. V številnih nagrajenih slovenskih filmih, ki bodo prikazani v spremljevalnem programu, bodo gledalci prepoznali polemike, s katerimi se spopadamo doma. Posebno mesto na festivalu ima strokovni program, ki je namenjen slovenskim igralkam in igralcem. Letos bomo pod naslovom Umetnost je delo organizirali razprave, delavnice in okrogle mize, na katerih bomo osvetlili specifične delovne pogoje igralcev, med katerimi je npr. tudi snemanje intimnih prizorov«.

Festivalski urnik je sestavljen tako, da si lahko brez težav ogledate vseh 10 filmov v tekmovalnem programu, ki jih Zala povzame z besedami: »gre za čudovite in ganljive filme, napete sodne drame in srhljive trilerje, katerih ogled je že zaradi številnih tujih nagrad skoraj nujen. Zagotovo pa bo posebnost tudi dvojna četrtkova projekcija turških filmov Mala pianistka in Suhe trave, ki ji sledi pogovor Od telenovele do zlate palme, na katerem bodo sodelovali turški zvezdniki«.

Vstopnice za posamezne filme in abonmajske vstopnice so že v prodaji.

Poleg filmskih projekci bo festivalski program postregel še s filmskih pub kvizom, tremi brezplačnimi koncerti, javnim pogovorom s turškimi igralci, ki bodo letos obiskali festival in ki jih gledalci poznate iz priljubljenih serij. Nekaj posebnega pa bo zagotovo »Film v živo«, ko bodo slovenski igralci pod režiserjevo taktirko v živo na novo interpretirali scenarij enega najbolj znanih slovenskih filmov – Moj ata, socialistični kulak. Tudi ta dogodek bo brezplačen. Podroben program si oglejte tukaj.

Kdo festivala KRAFFT nikakot ne sme zamuditi?

»Vsak, ki se je kadarkoli označil za ljubitelja filma! Med filmi je toliko premier, raritet in bodočih klasik, da je obisk za cinefile praktično obvezen«, naš pogovor zaključi Zala.

FOTO: Maša Pirc / arhiv Krafft

Sorodne vsebine

Pungert_Preserno-poletje-2020_Visit-Kranj

Poletni petki na Pungertu: vikend naj se prične z dozo dobre glasbe

Café galerija Pungert bo tudi letos oživela skrite kotičke mestnega jedra z dobro glasbo! ...

Visit Kranj_Poletje v Kranju 2024_Alpski mik mestni sik

Festival Fest mest v Kranju

Fest mest je najdaljši festival v Sloveniji, ki združuje najboljše dogodke, predstave, razstave, koncerte ...

zvonik-kranj-jost-gantar-1

Koncert in mesto = doživetje na kvadrat

Prihajate v Kranj na enega izmed dogodkov Prešernega poletja in imate v žepu že ...