Kranjski turistični forum je spodbuda sodelovanju in razvoju

V petek, 24 decembra, je v Kovačnici v Kranju potekal Kranjski turistični forum, organizator katerega je Zavod za turizem in kulturo Kranj. Namen foruma je srečanje s turističnimi ponudniki v destinaciji, izobraževanje in povezovanje za sodelovanje v naslednjem letu.

Letošnja osrednja tema foruma je bila mesta in kulturni turizem, ki je tudi osrednja komunikacijska tema slovenskega turizma v letih 2024 – 2025.

V kranjski Kovačnici se je zbralo okoli 30 udeležencev iz kranjskega turističnega sektorja: ponudniki namestitev, gostinci, lokalni turistični vodniki, organizatorji prireditev in predstavniki kranjskih kulturnih hramov. Zavod za turizem in kulturo Kranj 1x letno organizira skupno srečanje, ki je namenjeno izobraževanju in oblikovanju skupnih smernic v naslednjem letu. Tokrat je bil forum namenjen trem temam.

Kot evropska destinacija odličnosti 2023 in s platinastim znakom Zelene sheme slovenskega turizma nagrajena destinacija Kranj v ospredje turističnega razvoja postavlja trajnost. Zato je Petra Čad iz Zavoda Tovarna trajnostnega turizma Goodplace predstavila trajnostne certifikate, ki jih lahko pridobijo ponudniki različnih turističnih storitev. Predstavljeni so bili pogoji za pridobitev certifikatov in njihove prednosti za ponudnike – tako ekonomske in razvojne kot promocijske.

Kot ena izmed učinkovitejših promocijskih poti je bil predstavljen tudi digitalni marketing in digitalni promocijski trendi v turizmu. Matej Kalan iz agencije Forward je v ta namen predstavil dva primera dobre prakse: One66 hotel iz Ljubljane ter destinacija Kranjska gora. Uradni del foruma smo zaključili z okroglo mizo Prihodnost kulturnega turizma v Kranju. Govorci Klemen Malovrh (Zavod za turizem in kulturo Kranj), Tanja Hrovat (Mestna občina Kranj), Barbara Zmrzlikar (Slovenska turistična organizacija), Selman Čorović (Zavod Carnica) in Marjana Žibert (Gorenjski muzej) so govorili o načrtih, usmeritvah in poudarkih na področju kulturnega turizma v prihodnjih letih.

Slovenska turistična organizacija je namreč za osrednjo komunikacijsko temo slovenskega turizma v letih 2024 – 2025 postavila Mesta in kulturo. V prihodnjih dveh letih bodo torej zgodovinska mesta, kamor spada tudi Kranj, ter kultura kot turistični produkt osrednja promocijska in razvojna tematika slovenskega turizma. Ker kultura v širokem pomenu predstavlja pomembni motiv za potovanja domačih in tujih turistov in se tesno povezuje z ostalimi turističnimi produkti Slovenije, prinaša za turiste dodano vrednost in ima pomemben vpliv tako na prepoznavnost države, kot na prihodke iz naslova turizma.

Govorci so okroglo mizo zaključili z mislijo, da ima Kranj s svojo bogato zgodovino, arhitekturno dediščino in močnim ter sodobnim kulturnim utripom marsikaj za ponuditi. Naša konkurenčna prednost pa je v dobrem povezovanju med vladnimi in nevladnimi inštitucijami, ki na kulturnem področju delujejo ter podpora, ki jo kulturnemu sektorju s politikami in sofinanciranji ponuja Mestna občina Kranj.

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj je forum zaključil s statističnim pregledom leta 2023, z uspehi in nagradami, ki jih je bila destinacija to leto deležna in zaključil z zahvalo udeležencem: »To so naši skupni dosežki, do katerih smo prišli z odličnim delom vseh, ki kreirate kranjski turizem!«. Vsi udeleženci so bili nato povabljeni na Vinsko pot v Rove pod starim Kranjem, ki je ena izmed bolj obiskanih in odmevnih prireditev v Kranju.

Ta se je letos zaključila z rekordno udeležbo obiskovalcev, ki so prišli iz vse Slovenije, pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in Italije. Prav tako je bilo rekordno število vinarjev iz vseh vinorodnih področij Slovenije ter ponudnikov slanih in sladkih kulinaričnih dobrot.

Fotogalerija:


Foto: fotoarhiv ZTKK, Primož Pičulin

Sorodne vsebine

Zelen dan nagrajenci

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg ...