Slikarska razstava “Zlatega teleta dom”

Vabimo vas na otvoritev razstave, ki bo v torek, 13. 6. 2023, ob 17. uri, v Galeriji Kranjske hiše.

V slikarski razstavi “Zlatega teleta dom” umetnica Lara Ješe (1990) razstavi del že zelo dolgo nastajajočega opusa kravjih portretov, ki se je začel leta 2013 in ki pravzaprav še ni zaključen, saj bodo zadnja dela predvidoma nastala v letošnjem in prihodnjem letu.

Razstava bo v Galeriji Kranjske hiše potekala med 13. junijem in 9. julijem 2023. Vabljeni!

Umetnica je leti 2013 in 2014 preživela na kmetiji s kravami, kjer je črpala navdih za tematiko zlatega teleta, ki ga je premlevala v svoji magistrski nalogi. Vendar pa je delo z živimi živalmi v njeno čisto in filozofsko razmišljanje in ustvarjanje prineslo popolnoma drugačne elemente kot jih je pričakovala: umazanijo, smrad in zvok žvenketajočih verig. Kljub temu je našla neko posebno estetiko na kraju, kjer jo le redkokdo išče, in vztrajala v svojem umetniškem raziskovanju, ki se je nato prevesilo v plodovito raziskovanje svojih gruntarskih, z vojno povezanih korenin iz prastare sorško poljske kmetijice.

Skozi nastajanje kravjih portretov, od najtemnejših pa do odtenek bolj barvitih, do tistih z zlatimi elementi in perforacijami ter vse do kolažiranih in pisanih, ki so na ogled na letošnjem Majskem salonu, se umetnica sprehaja skozi zgodovino svojih prednic in prednikov, ki so za svoj obstoj poleg drugih muk in tlak gojili plemenske krave.

Živina, grunta korenina!

Sorodne vsebine

lucija magajna cackarije_visit kranj

Razstava »Čačkarije« avtorice Lucije Magajna

Vabimo vas na otvoritev razstave, ki bo v ponedeljek, 6. 11. 2023, ob 18. ...

Anze Petelin Gallus_1

Anže Gallus Petelin / KOLEKCIJA PETELIN (2022 – 2082)

Anže Gallus Petelin / KOLEKCIJA PETELIN (2022 - 2082) ...

Cas za patchwork_Visit Kranj_1.6.2023

Čas za patchwork

Vabljeni na odprtje zaključne razstave slušateljic Male šole krpanke (čet., 1. 6., ob 17. ...