V Barceloni potrditev, da je Kranj na pravi poti

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec se je odzval povabilu na 12. svetovni kongres pametnih mest (Smart City Expo World Congress 2023), na katerem v treh dneh pričakujejo okoli 25.000 ljudi, vključno s predstavniki mest in podjetij iz več kot 800 mest iz vsega sveta.

Župan je sodeloval na eni od številnih razprav in predstavil aktivnosti Kranja v evropskih misijah, kako napreduje sistem mestne kartice, ter druge ukrepe, ki jih v Kranju že in še bodo izvajali za razogljičenje in še bolj učinkovito upravljanje mesta.

Potem ko je na lanskem svetovnem kongresu pametnih mest (SCEWC) digitalni razvoj in načrte za zeleni prehod Kranja že predstavljal Tomaž Lanišek iz Urada za razvoj in pametno skupnost, so v Kranju tudi letos prejeli povabilo k udeležbi na največjem tovrstnem dogodku na svetu, ki poteka od 7. do 9. novembra pod geslom ‘Oblikujemo novo urbano ero‘ (We are shaping a new urban era). Ta na enem mestu združuje razstavljavce najbolj naprednih pametnih rešitev za mesta in ugledne razpravljavce – predstavnike mestnih oblasti, industrije in odločevalce.

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec se je tako odzval povabilu in se v torek zvečer najprej udeležil slavnostnega sprejema pri županu Barcelone Jaumeju Collboniju Cuadradi, nato pa je bil eden od govorcev na okrogli mizi ‘Ustvarjanje odpornih podnebno nevtralnih mest‘, na kateri so razpravljali o premagovanju ovir na poti k podnebni nevtralnosti, o trajnostnih urbanih rešitvah, vključevanju državljanov v te procese in tudi o možnostih financiranja takih projektov.

Glede Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest je župan povedal, da trenutno usklajujejo akcijski načrt ukrepov za znižanje CO2 in možnost izvedbe do leta 2030, kar je v zaključni fazi in bo osnova za pripravo in podpis podnebne pogodbe (CCC – Climate City Contract), s katero se bo mesto neformalno zavezalo k uresničevanju ukrepov. »Oblikovali smo tako imenovano skupino za zeleni prehod s ključnimi strokovnjaki in deležniki s posameznih področij, na katerih lahko z različnimi ukrepi dosežemo zmanjšanje izpustov – energetika, promet, ravnanje z odpadki in krožno gospodarstvo, zelena infrastruktura in gradnja. Prvič v zgodovini smo začeli tudi z merjenjem izpustov v teh panogah in jih bomo pozorno merili in spremljali še v prihodnje. Pomemben, zlasti za razogljičenje prometa v Kranju, je tudi pilotni projekt UP-SCALE ter projekt za povečanje lokalne prehranske samooskrbe, med drugim tudi s skupnim javnim naročanjem živil prek dinamičnega nabavnega sistema v javnih zavodih. S tem zlasti v šolah in vrtcih povečujemo delež lokalno pridelane hrane, s tem pa krajšamo tudi dobavne verige. Prehod v podnebno nevtralnost pa bo lažji tudi zaradi digitalnih rešitev, ki jih razvijamo in jih postopoma uvajamo.«

Župan Rakovec je poudaril prednosti, ki jo ima Kranj kot misijsko in pilotno mesto, saj ima prilagojeno svetovanje in pomoč namenske platforme in svetovalcev konzorcija NetZeroCities. »Poleg tega to ponuja številne priložnosti za mreženje, izmenjavo najboljših praks med mesti in podporo pri vključevanju državljanov v misijo. Te nameravamo v Kranju aktivno vključiti prek naše digitalne platforme: z njimi bomo lahko na ta način komunicirali, jih obveščali in tudi ozaveščali v smeri bolj trajnostnega načina življenja. Zbiranje in analiza ključnih podatkov, ki se bodo stekali v platformo, pa nam bodo v pomoč pri še boljšemu upravljanju mesta in izboljšanje kakovosti bivanja v njem,« je poudaril župan.

Na okrogli mizi je sodelovala tudi Anne Weidenbach, članica kabineta evropske komisarke za energijo, ki je poudarila, da je treba čim bolj izboljšati energetsko učinkovitost – se usmeriti v sončno in vetrno energijo ter zmanjšati rabo zemeljskega plina. Poudarila je, da so prav mesta tista, ki lahko ključno vplivajo na kakovost življenja njihovih prebivalk in prebivalcev, tudi z uvajanjem podnebnih ukrepov. Ob tem je Joost Beunderman, predstavnik NetZeroCities, konzorcija za podporo evropskim misijam za doseganje podnebne nevtralnosti, poudaril, kako ključno je, da pri tem sodeluje celotna mestna oblast: »Prav vsi zaposleni morajo težiti k istemu cilju, vsak nov projekt oziroma celoten mestni proračun mora biti trajnostno usmerjen, v tem procesu morajo nujno sodelovati tudi prebivalci, če želimo doseči spremembe na bolje.«

Na kongresu v Barceloni te dni pričakujejo okoli 25.000 ljudi, vključno s predstavniki mest in podjetij iz več kot 800 mest iz vsega sveta, od katerih se številni predstavljajo tudi na razstaviščih – s pametnimi rešitvami, ter dobrimi praksami za ustvarjanje varnih, bolj zelenih in učinkovitih mest. Drevi so podelili tudi mednarodno priznane nagrade World Smart City Awards za najbolj inovativne mestne projekte in strategije – zanje se je potegovalo več kot 400 predlogov iz 63 držav.

»Neverjetno, kaj vse je možno videti te dni v tem ogromnem razstavišču v Barceloni: prodorne ideje in izvirne inovacije s področja mobilnosti, pametnih mest, gradnje ter zelene in modre infrastrukture … Ogromno bomo odnesli v teh dneh v Barceloni, me pa veseli, da na kongresu predstavljajo tudi številne rešitve in ukrepe, ki jih v Kranju že izvajamo – od energetskih sanacij stavb do e-mobilnosti in digitalnih orodij. To nam znova potrjuje, da smo na pravi poti,« je prepričan župan Matjaž Rakovec.

Foto: Mestna občina Kranj

Sorodne vsebine

Slovenia Green Gourmet Route_Visit Kranj_lead

Kranj se je pridružil Slovenia Green Gourmet Route

Pot prečka skoraj vso Slovenijo, ki je bila leta 2021 imenovana za Evropsko gastronomsko ...

Zelen dan nagrajenci

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg Kranja ...