Majdičev log

Za pešce in kolesarje urejeno nabrežje reke Save, povezuje mestno jedro Kranja in Majdičev log, otok, ki nas kliče s svojimi zelenimi in obvodnimi površinami. Krajinsko urejeni nasip kanala bogatita urbana oprema in informativne table, ki obiskovalcem na zanimiv način predstavijo zgodovina otoka, zanimivosti o naravi, razmerah in ljudeh, ki so skozi leta sooblikovali otok in njegovo okolico.

Otok je v 16. stoletju pripadal baronu Khislu, prav tako tudi mlin, na katerega danes opomni stari približno poldrugi meter velik mlinski kamen iz 30. let 19. stoletja. Konec 19. stoletja je otok kupila družina Majdič. Prav v mlinu so leta 1893 prižgali prvo luč v Kranju. V času njenega lastništva je bil Majdičev log lično urejen park, znan po svoji krajinski zasnovi. Majdiči so ob Savi postavili tudi eno od prvih elektrarn na slovenskem prostoru. Bili so močno povezani z industrijskim razvojem Kranja. Pozneje je bil otok znan po Gorenjskem sejmu, drsališču, pokritem bazenu, sprehajalnih poteh in številnih dobro obiskanih dogodkih. Leta 2003 pa je na kraju porušenih sejemskih objektov zrastlo nakupovalno središče.

Ste vedeli, da je bilo na otoku nekoč največje gnezdišče kavk in da se še danes v bližini nahaja najnižje rastišče planike na svetu? 


VIDEO: Sprehajalna pot v Majdičev log (dokumentarni film)

VIDEO: Majdičev log


Foto

Sorodne vsebine

Slap-Sum[1]

Slap Šum

Slap Šum se nahaja 10 kilometrov iz Kranja v Novi vasi ob Zgornji Besnici. ...

Trbojsko-jezero_Foto_Colnarna-Trboje[1]

Mavško jezero

Trbojsko jezero je nastalo med Kranjem in Mavčičami kot posledica zajezitve reke Save za ...