Karavanške kolesarske pentlje

Nepozabna gorsko-kolesarska tura – avantura po pristnih pobočjih Karavank.

Karavanške kolesarske pentlje potekajo po območjih Jezerskega, Jesenic, Kranjske Gore, Kranja, Preddvora, Tržiča in Žirovnice. Na območju destinacije Kranj se nahajata dve kolesarski pentlji, ki sta opisani v nadaljevanju.

Kranj–Rupa–Predoslje–Suha pri Predosljah–Hotemaže–Tupaliče–Breg ob Kokri–Preddvor–Srednja Bela–Spodnja Bela–Kokrica–Kranj

1. etapa

Krožen kolesarski izlet iz gorenjske prestolnice na podeželje

Kolesarski izlet pričnemo pred mestnim vodnjakom na Glavnem trgu, pred TICem v centru Kranja. Najprej se zapeljemo do konca mesta na Pungert in po stranski ulici do Maistrovega trga. Usmerimo se desno mimo Mestne knjižnice, Prešernovega gaja, nadaljujemo proti športnemu parku in naprej proti Rupi, kjer na vrhu naselja zavijemo desno v gozd. Spustimo se pod avtocesto in strmo dvignemo do Ilovke. Nadaljujemo po poljski cesti v smeri posestva Brdo. Na glavni cesti zavijemo desno in v Predosljah tik pred Gostilno Krištof levo. Čez polje se pripeljemo v Suho pri Predosljah, kjer se že na začetku vasi usmerimo desno. Po 300 metrih zavijemo desno. Kmalu preidemo na makadamsko cesto, ki nas privede do reke Kokre, katero prečkamo in nadaljujemo po učni poti po levem bregu Kokre. Ko pridemo nazaj na asfaltno cesto, zavijemo levo proti Bregu ob Kokri in se čez polje, z razgledom na Hudičev boršt zapeljemo do Preddvora. Če imamo dovolj časa, se ustavimo tudi pri jezeru Črnava, nato pa nadaljujemo pot do Spodnje Bele. Pred Kokrico naredimo še postanek pri Bobovških jezerih, nato pa se vrnemo do glavne ceste, jo prečimo in se mimo telovadnice na prostem in posestva Brdo usmerimo na kolesarsko stezo. V Kranj se vrnemo mimo vojašnice.

Kranj–Zlato polje–Polica–Naklo–Cegelnica–Udin boršt–Mlaka pri Kranju–Kokrica–Rupa–Kranj

2. etapa

Prijetna, nezahtevna krožna kolesarska tura od mestnega vrveža do skrivnostnega Udin boršta in nazaj

Kolesarski izlet je primeren tudi za družine, saj povečini poteka po kolesarskih poteh, kolovozih in manj prometnih cestah. Kolesarjenje pričnemo pri TICu v centru Kranja in se zapeljemo proti severu oz. v smeri Mestne knjižnice. Nadaljujemo mimo Slovenskega trga do krožišča, kjer izberemo drugi izvoz. Na kolesarski stezi si med vožnjo lahko ogledamo podatek o številu kolesarjev, ki je točko prečkalo že pred nami. Nadaljujemo naravnost mimo Zlatega polja, kjer se nam odpre razgled po Ljubljanski kotlini, zahodnih obronkih Kamniško-Savinjskih Alp, Karavankah in Julijcih v ozadju. Na Polici nadaljujemo naravnost v smeri Nakla, kjer v prvem krožišču zavijemo desno, nato pa v glavnem križišču v centru Nakla ponovno desno v smeri Cegelnice. Ko pridemo skozi podvoz pod avtocesto smo že v Cegelnici, kjer nas čaka krajši vzpon in pričetek makadamske poti. Prečkamo južni del Udin boršta, ene najstarejših ledeniških teras v Ljubljanski kotlini in se ustavimo pri Želinjskem potoku in ribnikih Race. Nadaljujemo v smeri vzhoda, v prvem križišču pa zavijemo desno. Makadamska pot preide v asfaltno v naselju Mlaka. V krožišču gremo v smeri podružnične šole in Kokrice, pri gostilni zavijemo desno in nato v prvem križišču levo proti Rupi. Pod cerkvijo na Rupi se usmerimo proti reki Kokri in športnemu parku in se po stranskih ulicah mimo Prešernovega gaja vrnemo v mesto do Glavnega trga.