Fotografska razstava – Poklon Damirju, Fotografsko društvo Janeza Puharja Kranj

Fotografska razstava – Poklon Damirju, Fotografsko društvo Janeza Puharja Kranj

Razstava fotografij je posvečena preminulemu članu društva ter prijatelju Damirju Gizdavčiću. Čeprav je bilo morje velika Damirjeva ljubezen, so z razstavo njegovih del želeli prikazati njegov širok ustvarjalni opus.

Razstava bo na ogled vsak dan med 9. in 18. uro v Galeriji Kranjske hiše od 5. aprila do 8. maja 2023.

Otvoritev razstave bo v sredo, 5. aprila, ob 17. uri. Otvoritev bo obogatila tudi glasbena točka učencev Glasbene šole Kranj.

Poklon Damirju

Damirja Gizdavčića smo članice in člani društva poznali kot iskrivega, duhovitega in iznajdljivega fotografa, ki je imel odlično oko in smisel za tehnično izvedbo. Vsak mesec je na rednem društvenem izzivu »fotografija meseca« pokazal kakšno res dobro fotografijo. Vsi smo vedeli, da je njegov nabor obsežen in kakovosten za izvedbo več kot ene razstave.

V društvu smo si zadali cilj, da iz Damirjevega opusa poiščemo fotografije, ki ga bodo predstavile kot dobrega in celovitega fotografa. Iz obsežne zbirke njegovih fotografij je razvidno, da se je znal odzvati vsakemu tematskemu izzivu. Pokrival je mnogo tem: abstrakcija, arhitektura, krajina, življenje na ulici, humor, otroška igra,… . Znal je videti in poiskati zanimiv detajl, ga posneti ter naknadno tudi dobro obdelati. Znal si je tudi fotografsko zgodbo in nek motiv zamisliti, ga v prostoru poiskati, primerno kadrirati in posneti.

Njegove najbolj pogoste teme so povezane z morjem, saj je bil strasten morjeplovec. S svojo barko je prekrižaril cel Jadran. Od tam je prinesel veliko fotografij otokov in morske krajine.

Iskreno se zahvaljujemo Damirjevi ženi Nedi, ki nam je zaupala in omogočila vpogled v arhivirano Damirjevo fotografsko gradivo, da smo lahko postavili Njegovo razstavo.

S to razstavo se želimo članice in člani Fotografskega društva Janez Puhar Kranj še enkrat pokloniti našemu dragemu in nepozabnemu kolegu.

Za Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj Vasja Doberlet, Simon Krejan, Lado Kraljič


 

Damir Gizdavčić (1945 – 2022)

Damir je bil rojen v Zagrebu. Od prvega leta starosti je živel na Reki. Morje je imel v genih, saj je njegov oče izviral z otoka Visa. Po končani višji pomorski šoli je šel na plovbo po svetu. Po enem letu se je za vedno izkrcal in se izšolal za kontrolorja poletov. Najprej je služboval na letališču na Krku. Življenjska pot ga je vodila na Gorenjsko, v Kranj. Službovanje je nadaljeval kot kontrolor poletov na letališču Brnik.

Damir se je včlanil v Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj v devetdesetih letih. Tehnično je bil zelo izobražen. Še v analogni dobi so ga zanimale skrivnosti tehnike fotografiranja in fotografskih aparatov. Z digitalno fotografijo se je hitro spoprijateljil. S svojimi fotografijami je uspešno sodeloval na razstavah doma in v tujini. Čeprav ga sodelovanje na razstavah po svetu ni pretirano privlačilo, se je zelo rad udeleževal vseh razstav, ki smo jih organizirali v našem društvu.

S svojo ročnostjo in hkrati domiselnostjo je bil pogosto pobudnik za številne tehnične rešitve tako pri postavljanju razstav kot tudi pri urejanju društvenih prostorov. Bil je aktiven v vseh porah društvenega delovanja. Veliko se je učil na področju tehnike fotografiranja ter obdelave fotografij z računalniškimi orodji. Svoja bogata znanja je z veseljem prenašal vsem članom društva, ki so to želeli.

  • Za zavzeto delo na društvu je bil leta 2021 proglašen za častnega člana Fotografskega društva Janez Puhar Kranj.
  • Za dosežke na domačih in na mednarodnih fotografskih razstavah je leta 2009 prejel naziv F1 FZS pri Fotografski zvezi Slovenije in AFIAP pri mednarodni zvezi za fotografsko umetnost FIAP.

Sorodne vsebine

fotografska-razstava-kolekcija-7[1]

Fotografska razstava Kolekcija 7

Galerija Kranjske hiše ima sedem obokov, ki nudijo prostorski in estetski okvir fotografijam. Članice ...

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Kranj je bil v prvi polovici 19. stoletja majhno mesto z okoli 2000 prebivalci ...

Razstava članov Kulturnega društva likovnikov Kranj MED VČERAJ IN JUTRI

Razstava članov Kulturnega društva likovnikov Kranj MED VČERAJ IN JUTRI

Kulturno društvo likovnikov Kranj je bilo ustanovljeno leta 2018, kot likovno društvo odprto slikarjem, ...