Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

6. 2. – 28. 2. 2023

Pripravila mag. Marjana Žibert, Gorenjski muzej

Kranj je bil v prvi polovici 19. stoletja majhno mesto z okoli 2000 prebivalci in z 280 hišnimi številkami. Od Ljubljane, od koder se je oktobra 1846 preselil dr. France Prešeren, je bil desetkrat manjši. V mestu je živelo manj kot 2000 ljudi. Cvetela pa je sejemska dejavnost, saj je bil kranjski žitni sejem najpomembnejši v deželi. V mestu so bili mali obrtniki vseh vrst – od krojačev, čevljarjev, pekov, kovačev in številnih gostilničarjev do kiparja. To je bil tudi čas, ko je v mestu živelo nekaj velikih trgovcev, ustanoviteljev prvih industrijskih obratov ter uradnikov. Vsi so tu živeli skupaj s svojimi družinami. Poznali so se med seboj, sklepali zakonske zveze med sebi enakimi, se soočali z rojstvi in smrtjo.

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19.stoletja nas seznani z  družinami, ki so živele v času Prešerna v Kranju. Prav tako nam pove, kako so se Kranjčani soočali s tremi mejniki človekovega življenja: s poroko, z rojstvom in s smrtjo in nam na ta način pripoveduje eno od zgodb o Kranju izpred več kot 170 let, v katero je vpleteno tudi življenje dr. Franceta Prešerna.

Razstava je na ogled v Galeriji Kranjske hiše, Glavni trg 2, od 6. do 28.  februarja 2023, vsak dan med 9. in 18. uro. Vljudno vabljeni!

Razstava Prešeren med Kranjčani

Sorodne vsebine