Fotografska razstava Kolekcija 7

Razstava bo potekala v galeriji Kranjske hiše od 8. do 31. maja 2023. Otvoritev razstave bo v ponedeljek, 8. maja, ob 17. uri.

Otvoritev bo obogatila glasbena točka Sare Pajnić, učenke 7 razreda harfe, pod mentorskim vodstvom Bronislave Prinčič iz Glasbene šole Kranj. Zaigrala bo: J. L. Dussik: Sonatina – Larghetto con espressione; Allegretto in M. Tournier: Berceuse Russe.

Vljudno vabljeni!


 

Galerija Kranjske hiše ima sedem obokov, ki nudijo prostorski in estetski okvir fotografijam. Članice in člani Fotografskega društva Janez Puhar Kranj v vsakem izmed njih predstavljajo svojo kolekcijo z motivi narave. Takole pravijo o svojih fotografijah:

Aleš Komovec – Kolekcija »Ledene«

Januarja 2022 so se na mlakah in jezerih na Gorenjskem pojavili neverjetni vzorci. Čudovite podobe so bile nekdaj vidne le pticam, sedaj pa se nam, tako kot te z zamrznjenega jezera na Šobcu, odstirajo s pomočjo fotografij posnetih z dronom.

Aleksandra Jereb – Kolekcija »Novo življenje«

Bela štorklja, prekrasna bela ptica, ki jo povezujemo predvsem s Prekmurjem, je žal v Sloveniji ogrožena vrsta. V severovzhodnem delu Slovenije se populacija zmanjšuje, zato je še toliko lepše videti nov naraščaj. V letu 2022 je štorkljin par vzgojil dva mladiča, ki sta sredi avgusta odletela iz gnezda. Letos spomladi se je par štorkelj že vrnil v gnezdo in ponovno obstaja upanje za nov naraščaj.

Andreja Peklaj – Kolekcija »Utrip večnega kroga«

Vedno znova, leto za letom sem očarana nad barvno in oblikovno pestrostjo velike kreatorke Narave. Hvaležna sem za pisane obiskovalce cvetlic na mojem vrtu in za doživetja na cvetočih travnikih, ko s fotoaparatom v roki čas utripa počasneje in ustavi moj korak. Včasih pa moram globoko zajeti sapo (in sem malo manj hvaležna), ko ugotovim, da je množica gosenic na svoji transformativni poti preko noči pojedla najlepše vršičke mojih zelenjadnic.

Simon Krejan – Kolekcija »Poletna romanca«

Kolekcija štirih fotografij “Poletna romanca” je le del fotografij večje samostojne razstave z naslovom Poletna romanca iz Dalmacije. Zgodnje jutranje ure ali pa večerno zlatorumeno obarvano obzorje so dajali ravno pravo svetlobo za umetniško ustvarjanje na morski obali Dalmacije.

Tomaž Berce – Kolekcija »Ribic«

Fotografije so nastale na rekah Sori in Savi. Za prikazane posnetke je bilo potrebno mnogo potrpljenja in čakanja, seveda pod zaščitno mrežo, da se ptice ne bi preplašile. Spretnost, ki jo vodomec premore, je res neverjetna in pri lovu se je prav poigraval s svojim plenom.

Valerija Jenko – Kolekcija »Čebelarji«

Čudovite živobarvne ptice so prava paša za oči in nikoli ne bi mislila, kako so napadalne, ko poteka parjenje. Na fotografijah je prikazana prava bitka za družice. Zmagovalec pa je obstal na veji z zelo razmršenim perjem.

Vasja Doberlet – Kolekcija »Pobegi«

Ideja za ciklus fotografij “Pobegi” se je rodila v času pandemije, v bližnjem gozdu. Način fotografiranja s premikanjem fotoaparata in spreminjanju goriščnice, medtem, ko v njem nastaja slika, je proces, ki prinaša dokaj nepredvidljive rezultate. Sčasoma sem prišel do spoznanja, kakšni motivi so za tak način fotografiranja najbolj primerni in kakšen rezultat lahko pričakujem.

Valerija Jenko, KMF FZS

Predsednica Fotografskega društva Janez Puhar Kranj

Sorodne vsebine

lucija magajna cackarije_visit kranj

Razstava »Čačkarije« avtorice Lucije Magajna

Vabimo vas na otvoritev razstave, ki bo v ponedeljek, 6. 11. 2023, ob 18. ...

Fotografska razstava – Poklon Damirju, Fotografsko društvo Janeza Puharja Kranj

Fotografska razstava – Poklon Damirju, Fotografsko društvo Janeza Puharja Kranj

Razstava fotografij je posvečena preminulemu članu društva ter prijatelju Damirju Gizdavčiću. Čeprav je bilo ...

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Kranj je bil v prvi polovici 19. stoletja majhno mesto z okoli 2000 prebivalci ...