Info center SOS Proteus je uvrščen na seznam Green Destinations Top 100 Stories 2023

Kranjska turistična atrakcija Info center SOS proteus je to leto z zgodbo »With Proteus we share dependance on drinking water*« uvrščena med Green destinations Top 100 Stories.

Na izboru, ki ga vsako leto organizira mednarodna organizacija Green Destinations, je s svojimi najboljšimi trajnostnimi zgodbami v ospredje postavljenih 100 destinacij z vsega sveta, ki aktivno pristopajo k odgovornemu razvoju turizma in skrbijo za ohranjanje naravnega in družbenega okolja z inovativnimi projekti. Kot takšnega je Info center SOS proteus je za izbor Top 100 Stories prijavil Zavod za turizem in kulturo Kranj skupaj z Zavodom Jamski laboratorij Tular. Slednji je tudi idejni pobudnik, strokovna podpora ter upravljalec in razvijalec Info centra SOS proteus.

Kranjska turistična atrakcija Info center SOS proteus je uvrščena med Green destinations Top 100 Stories.

Info center SOS proteus domuje v Rovih pod starim Kranjem. Poslanstvo centra je ozaveščanje o ogroženosti človeške ribice in pomenu ohranjanja podzemnih virov pitne vode. Opremljen je z informacijskimi tablami, video prezentacijami in akvariji s človeškimi ribicami. Na ogled so rešene človeške ribice, ki so jih poplave podzemnih voda izplaknile na površje, kjer sicer ne bi preživele. Tako prikazovanje človeške ribice javnosti nima negativnega vpliva na naravo in je živalim prijazno. Da je temu tako, skrbijo raziskovalci Jamskega laboratorija Tular, kjer se s preučevanjem in varstvom človeških ribic ukvarjajo že 60 let. Obenem Info center SOS proteus, kot prvi tovrstni center na svetu, uvaja spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice.

Na izbor so se lahko prijavile le destinacije, ki so nosilke enega izmed znakov Green Destination. Kranj je nosilec Platinastega znaka Slovenia Green Destination ter nosilec naziva evropska destinacija odličnosti 2023. Iz Slovenije so, poleg Kranja, nagrajene še destinacije: Ljubljana, Šaleška dolina, Brežice, Jeruzalem in Miren Kras. Gre za edinstveno priložnost destinacij za predstavitev dobrih praks ter oceno, priznanje in učinkovito izboljšavo prispevka na poti k trajnosti. Izbrane destinacije na letnem seznamu Top 100 pridobijo svetovno izpostavljenost in promocijo svojih prizadevanj za trajnost.

Izbor pripravlja organizacija Green Destinations v sodelovanju s Future of Tourism Coalition in partnerskimi organizacijami: ITB Berlin, GLP Films, Sustainable First, Travelindex, Asian Ecotourism Network, GEN, Ecotourism Australia in Travelife for Tour Operators and Travel Agents.

Vse nagrajene zgodbe najdete na spletni strani Green Destinations.

 


 

Organizacija Green Destinations je neprofitna fundacija za trajnostni razvoj in prepoznavnost destinacij ter mednarodni partner Slovenske turistične organizacije v programu Zelene sheme slovenskega turizma za spodbujanje in razvoj trajnostnega turizma. Na njihovem mednarodno primerljivem standardu Green Destinations Standard z več kot 100 trajnostnimi kriteriji temelji tudi standard Slovenia Green. Izbor za Top 100 trajnostnih destinacij poteka vsako leto od leta 2014 – organizacija Green Destinations želi z izpostavljanjem, promocijo in študijo primerov podpreti vzajemno učenje in navdušiti druge destinacije, organizatorje potovanj in obiskovalce ter turistični industriji ponuditi praktična orodja in rešitve za bolj trajnostni turizem.

* »S človeško ribico si delimo potrebo po čistih in pitnih podzemeljskih vodah.«

Sorodne vsebine

Kaj poceti v kranju 2023_lead_Visit Kranj

Kaj početi v Kranju v letu 2023?

Naš izčrpen vodnik »Kaj početi v Kranju v letu 2023« je poln informacij, idej ...

Zelen dan nagrajenci

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Kranj pogled iz zraka

Kranj prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023

Skupaj je tekmovalo 20 destinacij, v ožji izbor pa so se uvrstile tri; poleg Kranja ...