SL
EN DE IT

ZIMA JE, HOP V KRANJ

Ko okoliške vršace pobeli sneg, se Kranj, mesto na skali, prelevi v prestolnico slovenske zime. V mestu vas čakajo doživetja, prireditve in prijazna ponudba v lokalnih gostilnicah in trgovinicah. Odženete se lahko do bližnjih smučišč in sankališč, ki so od mesta oddaljena le dobre pol ure. Hop na praznično - zimski oddih v Kranj, hop na sneg po Gorenjski!

 

 

Ob večerih se vedno splača vrniti v Kranj, saj zadnji mesec v letu vsak dan vlada Prešerni december s koncerti, Prazničnim sejmom, uličnimi dobrotami in mestnim drsališčem na prostem. Gorenjska prestolnica ima eno najlepših zgodovinskih jeder Slovenije in odlično alpsko lego. Vsak dan počitnic si lahko izberete nov zimski šport in novo zimsko pravljico z idealnimi razmerami.

 

 

PREŠERNI PROGRAM DO SILVESTROVEGA

 

Prikupno mestno jedro v objemu dveh rek decembra oživi in zažari. Praznične luči Prešernega decembra zasvetijo 3. 12., ko po vsej Sloveniji praznujemo rojstni dan velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je živel v Kranju. Do konca leta so ulice polne stojnic lokalnih umetnikov in obrtnikov, ki na Prazničnem sejmu skrbijo za prešerno vzdušje. Spored večernih koncertov si lahko ogledate tukaj.

 

 

V Kranju vas čakajo doživetja, prireditve in prijazna ponudba v lokalnih gostilnicah in trgovinicah. Odženete se lahko do bližnjih smučišč, ki so od mesta oddaljena le dobre pol ure.

HOP NA NAJBOLJŠA SLOVENSKA SMUČIŠČA

 

Hop na sneg iz Kranja, tja, kjer je najboljša vremenska slika! Na dnevno smuko se lahko iz Kranja podate na Krvavec, ki je kranjsko hišno smučišče, v priljubljeno Kranjsko Goro, ki je prizorišče tekem svetovnega pokala ali na manjše, družinam prijazno smučišče Stari vrh, kjer je priljubljena tudi nočna smuka. Pokljuka nudi vrhunske pogoje za tek na smučeh, zato se tam vsako leto odvija svetovni pokal v biatlonu. Odlične pripravljene proge za smučarje tekače so na Jezerskem, kjer vriskajo tudi sankači. Sanke dobro drsijo proti dolinam tudi z Velike planine in prelaza Ljubelj. Pohodniki lahko pozimi uživate v vzponih na hribe v bližini Kranja. Za vedno bolj popularno turno smuko so priljubljeni Krvavec, Begunjščica, Stol in Debeli vrh, kamor se lahko podate organizirano z vodnikom. Izposoja drsalk je možna v ledeni dvorani Kranj in na mestnem drsališču, ob primernih temperaturah je možno tudi drsanje na naravnih drsališčih Bobovških jezerc.

 

 

HOP K REZERVACIJI ODDIHA

 

Butični mestni hoteli in nastanitve so času živahnega Prešernega decembra modra odločitev, saj je vsak utrujen kilometer odveč. V mestnem jedru je zeleno naravnani Hotel Actum, ki na edinstven način prepleta sodobne s tradicionalnimi elementi. Prenovljeni Elegans hotel Brdo se ponaša z vrhunsko hotelsko restavracijo in čudovito okolico Posestva Brdo. Preverite celoten seznam nastanitev in izberite po svoji meri.

 

Vse, ki prenočite v Kranju, čakajo nekatera brezplačna doživetja in ugodnosti:

 

 

365 DNI KRANJSKIH MESTNIH DOŽIVETIJ

 

Pod starim mestom se skrivajo rovi, ki odkrivajo drugačen pogled na mesto. Udeležite se vodenega ogleda podzemne poti v prijetnih temperaturah jamske klime, na katero zima nima dosti vpliva. V rovih smo pravkar otvorili SOS Proteus, informacijski center o beli in črni človeški ribici, ki je prvi te vrste v Evropi. Priporočamo digitalni potep z naslovom mesto skriva, podzemlje odkriva, ki vas popelje skozi 6000-letno zgodovino mesta.

 

A ne ostanite predolgo v podzemlju. Priporočamo vam kombinirano vstopnico najgloblje pod mestom in najvišje nad mestom, kjer Zvonik sv. Kancijana razgrne skoraj vso Gorenjsko. Potem pa hop na vodeno doživetje Cifra al' mož. O poteku poti vedno znova odloča met kovanca, ki simbolizira nasprotja mesta in velikana slovenske poezije, ki je bil tu doma.

 

 

OKUSI KRANJA IN GORENJSKE

 

Povzpnite se do Doma na Joštu, kjer sta chef Matjaž in ekipa ustvarila izjemno kulinarično zgodbo, ki jo začinijo še rekreacija, glasba, druženje in odličen razgled. Restavracija in kavarna Brioni je elegantna urbana postojanka, ki slovi po odličnih slaščicah in okusnih dnevnih jedilnikih. Gostilna Krištof je prejemnica Zelene Michelinove zvezdice in Michelinovega krožnika, ki nagrajujeta trajnostno dobavno verigo sestavin in vrhunsko kakovost obrokov. Obiščite kmetijo Pr' Končovc, ki razvaja s tradicionalnimi jedmi modernih okusov. Odkrijte vse Okuse Kranja in izberite najljubše. Praznujmo Prešerni december skupaj!

 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo