Jamnik

Jamnik je tako med domačimi kot tujimi obiskovalci ena najbolj osupljivih razglednih točk v Sloveniji in zato tudi priljubljena fotografska destinacija. Izletnikov, ki si zaželijo čudovitega razgleda z gorsko kuliso, ne pusti ravnodušnih.

Zakaj Jamnik

Vas Jamnik s cerkvijo Sv. Primoža in Felicijana je ena najpogosteje fotografiranih lokacij v Sloveniji in izletnike navdušuje s čudovitimi razgledi na Ljubljansko kotlino ter Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.

Jamnik je pozimi odlična izletniška točka za pohodnike vseh starosti. Pridružite se nam na nočnem pohodu ob polni luni!

Leži na pobočju Jelovice in je znana predvsem po gotski cerkvi, ki stoji na razglednem travnatem pomolu nad vasjo Jamnik, slabih 20 kilometrov in manj kot pol ure vožnje iz Kranja.

Kako do Jamnika?

Kranj – Jamnik (navodila za pot)

Pot z avtom iz Kranja do cerkve Sv. Primoža in Felicijana na Jamniku traja slabe pol ure. Iz Kranja se proti Jamniku odpravimo po Gornjesavski cesti, mimo Spodnje in Zgornje Besnice do vasi Nemilje, od koder se lahko odpravimo peš do Jamnika, v Podblici pa se držimo tabel za Kropo in se po nekaj ovinkih vzpnemo do Jamnika.

Ljubljana – Jamnik (navodila za pot)

Vožnja iz prestolnice do Jamnika traja približno 50 minut. Proti Kranju se odpravimo  po avtocesti, ki jo po približno 30 kilometrih zapustimo na izvozu Naklo. Potem nas čaka še dobrih 20 kilometrov vožnje – najprej spremljamo table Naklo/Polica-Podtabor, potem pa sledimo cesti mimo vasi Podbrezje, Podnart in Lipnica. Od vasi Kropa nas čaka še vzpon in nekaj ovinkov preden prispemo do Jamnika.

Vas zanimajo še ostali zanimivi skriti kotički v okolici Kranja? Kliknite tukaj za predloge!

Fotografsko doživetje

Cerkev sv. Primoža in Felicijana na Jamniku z gorsko kuliso in velikansko vzhajajočo polno luno je navdih številnim fotografom, ki v vsakem letnem času najdejo drugačno slikovito podobo narave. Motiv, ki ga ponuja razgled z Jamnika, je v svetu postal prepoznaven tudi s pomočjo družbenega omrežja Instagram, kjer pod značko oz. lokacijo #jamnik in #jamnikslovenia najdemo več kot 57.500 fotografij, objava z največ všečki pa jih je zbrala več deseti tisoč.

Čudovite razglede in fotografije Kranja z okolico najdete tudi na našem Instagram profilu ter pod značko #VisitKranj.

Najprimernejši čas za obisk Jamnika

Jamnik je osupljiv v vseh letni časih – pozimi nas očara belina zasneženih hribov, pomladi zeleno brstenje dreves in mlade trave, poleti nas ob občudovanju razgleda obliva rumena sončna svetloba, jeseni pa se zatopimo v raznolike barve narave.

Poletje je najprimernejši čas za obisk Jamnika, predvsem zaradi suhega in stabilnega vremena, če se odločite za pohodniško pot. Tako ob zgodnjih jutranjih urah kot ob večernem zahodu na poletje ponuja najlepše razglede, ožarjene s poletnimi barvami. Zaradi čudovite svetlobe sta sončni vzhod in zahod najprimernejši čas za fotografe, užitkarji pa bodo nad razgledom enako navdušeni katerikoli čas v dnevu.

 

Kam na kosilo/večerjo?

V bližini Jamnika se lahko okrepčate v Gostilni Pr Jazbecu, zagotovo pa ne boste zgrešili tudi s široko kulinarično ponudbo v Kranju. Mimogrede, ko ravno govorimo o večernem obroku: na Jamniku je še posebej živahno ravno zvečer, ob polni luni, ki je poseben izziv za mojstre fotografije in občudovalce lepega.

DODATNE INFORMACIJE

  • Lokacija: Jamnik, 4201 Zgornja Besnica (google zemljevid)
  • Odpiralni čas: / 
  • Vstopnina: /
  • Kontakt: /

Vas zanimajo še ostali zanimivi skriti kotički v okolici Kranja? Vpišite vaš e-naslov v spodnji obrazec in prejeli jih boste neposredno v e-poštni predal.

 

Sorodne vsebine