Kanjon reke Kokre

Mesto Kranj stoji na skali in se dviguje nad 30 metrov globokim kanjonom reke Kokre, ki je 2. najvišji mestni kanjon v Evropi. Zelen kanjon sredi mesta ponuja oddih in sprostitev v naravi le nekaj metrov od mestnega vrveža.

Prisluhnite zgodbi o reki in njenem kanjonu in se z lokalnim vodnikom odpravite na vodeno krožno pot po kanjonu, ki predstavlja pester mozaik vodnih in obvodnih biotopov: reka, obrežje, prodišča, loka s poplavnim gozdom, skalnati bloki in konglomeratno ostrenje. Tako pestro in razgibano območje nudi zatočišče in prebivališče številnim živalskim vrstam ter rast številnim drevesom, grmovnicam in zeliščem.

Sprehodili se boste skozi visoko debeljeni sadovnjak, stare sorte jablan, hrušk in sliv, ki so še danes cenjene med sadnimi sladokusci in v žganjekuhi, saj teh trpežnih dreves nikoli niso škropili. Vonj po čemažu v zgodnji pomladi, dišeče cvetoče grmovnice in petje ptic vas bodo povabili, da posedite na klopcah in se prepustite naravi.

Reka in njen močan tok sta v preteklosti ljudem omogočala tudi postavitev mlinov in v okolici Kranja so bili kar štirje. Na desnem bregu ‘v Pečeh’ je že v 18.st. stal mlin in fužinica. Stala sta v izklesani steni in več stoletij kljubovala naravnim procesom. Uničil ju je skalni podor februarja l.1915, ostanki pa so vidni še danes.

Doživite kanjon Kokre skozi voden ogled. Kliknite TUKAJ.

Na bregu reke Kokre so mestni možje leta 1900 odprli javno mestno kopališče, ki je imelo tudi posebne oddelke za dame in gospode. Dame so pri uporabi kopališča imele poseben režim in razen v posebej zanje določenih kabinah, so se lahko kopale tudi v javni kopeli vsak dan od 2. do 4. ure popoldan, razen ob nedeljah in praznikih. Kopališče je bilo dobro obiskano in je obratovalo do leta 1916. Ponovno pa so ga odprli po 1.svetovni vojni. Danes ponovno vroča poletja, zelena narava in čista voda vabijo nove kopalce in raziskovalce.

Doživite mesto Kranj, kjer ste z eno nogo v mestu in z drugo v naravi. 


 

 

Sorodne vsebine

Glinokopna-jezerca---Visit-Kranj[1]

Glinokopna jezerca v Bobovku

Le ura hoda, 20 minut vožnje s kolesom in 10 minut vožnje z avtom ...

smarjetna-gora[1]

Šmarjetna gora

Po domače »Šmarjetna« je 646 metrov visok hribček v bližini mesta, ki predstavlja odlično ...