Naravna kopališča

1. Reka Kokra

Reka Kokra v poletnih mesecih ponuja osvežitev na številnih prodnatih plažah in brzicah vzdolž njenega kanjona, tudi pod samim mestnim jedrom. Zabavno je predvsem na Kosorepu, kjer visoki balvani in globoki tolmuni omogočajo skoke v vodo. Do Kosorepa lahko pridete s kolesom ali peš. Mimo štadiona se spustite do mostu čez Kokro, se usmerite čez travnik do gozdička, kjer pustite kolesa in sledite gozdni potki, ki vas pripelje do slikovitih balvanov.

2. Reka Sava

Reko Savo vzdolž njenega toka spremljajo obsežne prodne terase. Pri Kranju, ki stoji na izrazitem pomolu nad sotočjem Save in Kokre, teče reka skozi 50 m globok kanjon Zarice, ki ga je zarezala v apnenčasti konglomerat. V poletnih mesecih je reka Sava odlična za ohladitev in odmik v naravo, do reke pa lahko pristopite iz Savskega otoka ali višje ob toku pri Struževu, pri Trbojskem jezeru in številnih prodnatih plažah ob njenem toku.

3. Čukova jama

Čukova jama na Kokrici je eno izmed treh jezer, ki tvorijo Bobovška jezera, v njih pa so včasih kopali glino. Glinokopna jezerca so zavarovana kot naravni spomenik. So priljubljeno območje za sprehajanje in v poletnem času za kopanje, pozimi pa za drsanje. Jezerca so zaradi paleontoloških, ornitoloških in ostalih posebnosti zaščitena in razglašena za naravno znamenitost. 

Čukova jama je še dokaj neobljudena. Morda temu botruje kalna voda, ki pa je kljub svoji barvi čista, saj je jezero pretočno. Voda je velikokrat že spomladi dovolj topla za kopanje, domačini pa glino radi uporabljajo za telesne obloge, zato posledično ni nič takšnega, če okoli jezera hodijo blatni ljudje.

Okoli jezera je dovolj naravne sence, prav tako pa je mogoče loviti ribe z ustrezno dovolilnico. Tudi če se ne boste kopali, je kraj vreden obiska.

4. Trbojsko jezero

Jezero med Mavčičami in Kranjem je nastalo ob gradnji hidroelektrarne Mavčiče, ko so zajezili reko Savo. Tako je prodišča in brzice Save je pod Kranjem zamenjalo Trbojsko jezero, ki meri 1 km2 in je globoko do 17 metrov. Ta kraj v sebi skriva tudi zaklad narave, zdravilne energijske točke, ki vas bodo pomirile, očistile in zdravilno vplivale na vaše telo in dušo.

Za aktivno in nepozabno izkušnjo obiščite Trbojsko jezero, kjer si lahko v Superb centru Trboje izposodite sup in se z izkušenim inštruktorjem zapeljite po savskem toku – tudi do Kranja skozi sotesko Zarica. V Kavarni Čolnarna Trboje pa si boste zaradi idiličnega in mirnega okolja spočili tako oči kot duha.

Avtorji slik: Urša Erjavc, Dejan Hudoletnjak, Čolnarna Trboje FB stran

Sorodne vsebine

konjenistvo.w680h405c

Konjeništvo

S konjeništvom se lahko v Kranju ukvarjate na različnih lokacijah. Na navedenih naslovih najdete ...

ribolov-kranj-3.w680h405c

Ribolov

Kranj stoji na strateški legi v objemu dveh alpskih rek, Save in Kokre in ...