Poletni petki na Pungertu

junij - julij 2024
Café galerija Pungert

PROGRAM 2024
junij – julij 2024

Program 2024 bo objavljen naknadno.

PROGRAM 2023
junij – julij 2023

5. 7. ob 19.00

Razstava ilustracij Alenke Spacal, Galerija Pungert 

Alenka Spacal: Bajalkine ilustracije
Cafe galerija Pungert, Kranj, 5.–25. julij 2023
Ilustratorka Alenka Spacal se v Cafe galeriji Pungert predstavlja z ilustracijami iz treh avtorskih slikanic, ki so izšle pri Bajalki: Plastelinčica in časopis, Modre ptičje misli in Kako ti je ime?.
Na razstavi bo posebna pozornost namenjena ilustracijam iz najnovejše slikanice z naslovom Plastelinčica in časopis. Plastelinčica spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Avtorica je slikanico posvetila časopisni kulturi, saj postaja časopis kot tiskani medij v digitalni dobi vse bolj ogrožen.
Ilustratorka je vse naslikane figurice predhodno oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih.
Avtorska slikanica Plastelinčica in časopis je namenjena otrokom v predbralnem in začetnem bralnem obdobju. Najmlajšim razkriva različna umetniška področja. Seznanja jih z bralno kulturo ter z likovno, gledališko, glasbeno in s plesno umetnostjo.
Alenka Spacal razstira svoje pravljične svetove v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela, tempere in akrila. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja ročno slikanje ilustracij. S svojimi knjižnimi podobami vabi otroke na bajna popotovanja, ki
jih subtilno slika v mozaičnem ilustratorskem slogu.
Vabimo vas v svet Bajalkine slikaniške kulture!
Alenka Spacal je bila rojena leta 1975 v Ljubljani. Je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013). Avtorica pripoveduje otrokom pravljice ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru, kjer ji je MOM dodelila umetniški atelje. Več na spletni strani:
www.bajalka.si.
Razstava bo na ogled do 25. julija.

 

7. 7. ob 21.00

Ariel Cubria Quartet
latin-jazz/cuban-jazz

Koncert, ki nas bo popeljal med kubanske jazz standarde in avtorskih komade Ariela Cubrie.

Zasedba:
Rok Nemanič, trobenta
Erik Marenče, piano
Ariel Cubria, bass
Pavel Čebašek, bobni


 

14. 7. ob 21.00

Jakomini Jazz Trio
jazz koncert

Jakomini Jazz Trio je glasbena skupina, nastala leta 2020. Zasedbo sestavljajo trobentač Žan Cesar, basist Jernej Vindšnurer in kitarist Tilen Gavranovič. Z željo po skupnem ustvarjanju glasbe in avtorske glasbe so v letu 2022 izdali svoj debitantski album imenovan Searchin’, katerega so predstavili na turneji po Sloveniji, Hrvaški in Avstriji. Trenutno redno koncertirajo v Sloveniji in tujini, hkrati pa intenzivno pripravljajo nove stvari za naslednji avtorski album.

Zasedba:
Žan Cesar, trobenta
Tilen Gavranovič, kitara
Jernej Vindšnurer, kontrabas


 

21. 7. ob 21.00

Ani Frece in Hotel za srečo

Ani Frece in njena zasedba “Hotel za srečo” je avtorski projekt v katerem se srečajo avtorske skladbe iz njenega albuma “Hotel za srečo” z večno klasiko. V glasbenem nastopu se prepletajo iskrene in s čustvi ter humorjem nabite zgodbe, ki svoj navdih črpajo iz zlate dobe šansona, swinga in jazza, njihovo končno glasbeno podobo pa zaokroži ščepec kabarejskega vzdušja.
Ani je s svojo zasedbo večkrat uspešno nastopila na Festivalu slovenskega šansona RTV Slovenija, na Festivalu Lent in na drugih festivalih širom po Sloveniji. Leta 2021 je v sodelovanju s pesnikom Tomažem Letnarjem izdala svoj prvenec – CD ploščo z naslovom Hotel za srečo.

Zasedba:
Ani Frece – vokal
Marko Mozetič – Mozo – avtor glasbe in akustična kitara
Marko Čepak – Maki – akustična kitara
Zmago Štih – klavirska harmonika
Nikola Matošić – kontrabas
Kabaretni večer šansona in swinga z zasedbo Ani Frece & Hotel za srečo vam ponuja prekrasno glasbeno izkušnjo, katera vas bo zazibala na pot, po kateri nazadnje prispete do najpomembnejšega kotička na svetu: do samega sebe.

 

28. 7. ob 21.00

Scats

Scats je dinamična 6-članska zasedba, ki se posveča ameriški jazz in swing glasbi iz različnih obdobij dvajsetega stoletja. Vodilno vlogo na odru imajo tri simpatična dekleta, svoje vokale so naravnale v stilu ameriškega swinga, ki se je formiral v prvih desetletjih prejšnjega stoletja.
Za ta stil sta značilna troglasno petje pa tudi improvizacija s tehniko scat petja. Troglasno petje v swingu temelji na harmonijah, ki jih ustvarjajo trije glasovi hkrati – glavni vokal, visoki sopran in nizki alt ali tenor.
Troglasno petje je igralo izjemno pomembno vlogo v glasbeni krajini ameriškega swinga. Pevske skupine, ki so se specializirale za ta slog petja, so prispevale k ustvarjanju priljubljenih glasbenih uspešnic in postale ikonične predstavnice tega glasbenega obdobja.

Zasedba:
Nina Fajtertag, vokal
Janja Kraner, vokal
Barbara Mrak, vokal
Tomaž Pačnik, el. klavir
Neža Pavlovič, kontrabas
Dejan Barbir, bobni
Vstop prost.


 

29. 7. ob 21.00

KočevSKA orkestra
ska, reggae koncert

KočevSKA Orkestra je ska, reggae, rocksteady skupina iz Kočevja, ki preigrava legendarne pesmi teh žanrov. Skupina svojo glasbeno noto vodi pod vplivom zgodnje ska, reggae in rude boy subkulture ter izvajalcev kot so Toots and the Maytals, The Skatalites, Desmond Dekker, Jimmy Cliff, The Specials….

KočevSKA Orkestra je bila ustanovljena leta 2017, ko se je skupina dolgoletnih prijateljev odločila, da si želijo skupaj preigravati glasbo, ki jo tako ljubijo in poslušajo že celo svoje življenje. Od nastanka pa do danes igrajo tako v tujini kot doma in vedno jim uspe spraviti ljudi na noge, saj ima njihova glasba posebno energijo, ki poslušalca ne pusti na miru.

Zasedba:
Semo, lead vocal
Kris, kitara
Gagi, kitara
Ige, bas
Maksi, saksofon
Dule, boben


 

4. 8. ob 21.00

Yani Pearl & Martin Martis

koncert folk/celtic/pop
Edinstven zvok in karizmatična glasba. Glasba za dušo. Mednarodna naveza med Avstralko iz Melbourna Yani Pearl in Primorcem Martinom Martisom ustvarja nov, a hkrati znan in privlačen stil. Razvila sta svojevrsten zvok, ki se prepleta s folk glasbo. Začutiti je keltske korenine, vse skupaj pa je obarvano z glasbami sveta.
Yani Pearl je pevka in skladateljica, ki prihaja iz Avstralije in iz svojih škotskih korenin črpa keltski izraz. Je tudi pisateljica. Njen glas in besedila prenašajo odkrit in oseben pogled na življenje in pot, po kateri hodi.
Martin Martis je multiinstrumentalist, skladatelj, producent in zvočni inženir. Igral je v številnih zasedbah in projektih po svetu in doma, sodeloval z različnimi glasbenimi, plesnimi in gledališkimi
skupinami. Mojster improvizacije ustvarja orkestrske skladbe z nepričakovanimi kombinacijami instrumentov in snema lastna žanrske solo skladbe.
Tehnika in čustva spojena z dvema akustičnima kitarama, vokalom ter prečno flavto. Naravna fuzija dveh glasbenikov nam pričara intimno atmosfero, ki je hkrati polna energije in čutnosti. Občinstvo na koncertih je sestavljeno iz vseh generacij, kar poudarja, da je njuna glasba, glasba za vse.
Vstop prost.


 

11. 8. ob 21.00

Jeannette
swing koncert

Jeannette so harmonika, kitara, bobni, bas in glas, ki z živahnim swingom vabijo na ples. S koncertnim repertoarjem Jeannette boste uživali v mešanici gypsy jazza in rokenrola, za piko na i pa vas zapeljejo s francoskim šansonom.

Poleg nekaterih avtorskih skladb, repertoar zajema priredbe v Jeannette preobleki, s poudarkom na plesnih swing ritmih in zvoku klavirske harmonike. Skupina letos obeležuje deseto obletnico delovanja in vas vabi k praznovanju.

Zasedba:
Barbara Rehar, vokal
Aleš Boroš – Barni, bas
Andrej Kos, harmonika
Sandi Kampuš, bobni
Alan Haidar, kitara

Prešerno poletje