Kranjski kulinarični trio

Na Gorenjskem gre ljubezen skozi želodec. V Kranju diši izza vsakega vogala – po hrustljavem kruhu, po sočni klobasi, po dobri juhi ali sladkih dobrotah. Kranjski kuharski mojstri ohranjajo tradicijo in jo nadgrajujejo s sodobno kreativnostjo.

Kranjska klobasa, Kranjsko pivo in Kranjski štruklji so kulinarični trio, ki je poimenovan po mestu Kranj. Kranjski kulinarični trio najbolj tekne v pristnem stiku z domačini ter prijetnem vzdušju lokalov in gostiln.

Ne spreglejte 5 restavracij, ki jih morate nujno obiskati v Kranju!

Kranjski kulinarični trio vam postrežejo v Gostilni Kot v starem mestnem jedru. Kranjsko klobaso dobite tudi v Gostilni Arvaj, gostilni Stari Mayr ter Klubar gastropubu. Kranjsko pivo točijo in postrežejo skupaj s Kranjsko klobaso v Kranjski pivnici ter številnih drugih lokalih Kranja.

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa je ena izmed najbolj tipičnih slovenskih jedi, ki izvira iz Kranjskega in ima zanimivo zgodovinsko zgodbo. Ko so jo postregli Francu Jožefu na poti skozi deželo Kranjsko in bili v zadregi, ker niso imeli imenitnejše jedi, je z navdušenjem dejal, to ni navadna klobasa, to je Kranjska klobasa!

Kranjsko pivo

Kranjska klobasa se sanes odlično poda v kombinaciji z lokalnim Kranjskim pivom, ki ga točijo v svoji – Kranjski pivnici in številnih barih po Kranju. Pivo je ime dobilo po deželi Kranjski in se prvič pojavilo že leta 1818 in ime obdržalo skoraj 100 let. Nato je za skoraj stoletje izginilo, z odprtjem Kranjske pivovarne in pivnice pa se je znova vrnilo.

Kranjski štruklji

Sladokuscem nudimo Kranjske štruklje, izjemno domačo sladico, ki jo kuharski mojstri še danes pripravljajo po receptu Magdalene Knafelj Pleiweis iz leta 1868. Sladico, ki se kar sama stopi v ustih, strežejo v Gostilni Kot že več kot 80 let.

Kranjski štruklji – recept Magdalene Pleiweis

Sestavine (za 8-10 ljudi):

Testo:
1,8 dl mleka
1 jajce
4 žlice bele moke
malo soli

Nadev:
2 rumenjaka
bela moka
5,3 dl mleka ali smetane
1 zvrhana žlica surovega masla
5 rumenjakov
1 vanilin sladkor
1 žlica sladkorja
trd sneg 4 beljakov
slivova ali marelična marmelada

Preliv:
2,5 dl kisle smetane
2 jajci

Priprava:
Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Iz 2 rumenjakov in moke naredimo trdo testo, ki ga naribamo na strgalniku. Ribano kašo skuhamo na mleku ali smetani, da postane gosta. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce, sneg in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 °C 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.

 

Avtorji slik: Miha Bratina, ZTKK