Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še danes nadvse uporabnih receptov. Verjetno tudi vi poznate kakšno domačinko ali domačina, ki ima na zalogi kak fin in še danes aktualni recept iz družinske zbirke. Javite nam in morda vas kaj kmalu obišče naša kulinarična ekipa.

Se še spomnite, kaj so kuhale naše mame in babice? Katere so bile tiste jedi, ki smo se jih najbolj veselili in katere so bile tiste, ki so bile največkrat na mizi? In kaj so kuharice naše preteklosti naredile, da so bile te jedi venomer tako odličnega, naravnost nepozabnega okusa?

Malo smo razmišljali in ugotovili, da so nekateri tradicionalni recepti točno to, kar sodobne kuharice in moderni kuharji iščemo tudi danes: večinoma so te recepture zelo varčne in sezonske, v ospredje pa postavljajo lokalno pridelane sestavine. Veliko starih receptov zato uporabljamo še danes, na posamezne okuse pa se morda spomnimo zgolj občasno.

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Imate tudi vi zapisan kak recept, ki gre v vaši družini iz roda v rod? Ali pa morda pripravite odlične štruklje, točno takšne, kakršne vas je v kranjskem stanovanju ali hiši naučila pripravljati vaša mama? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si. Veseli bomo vaših predlogov.

Kdaj ste, denimo, zadnjič skuhali žgance, zavili štruklje ali pripravili kako fino enolončnico, recimo ješprenj? In kdaj ste v lonec nazadnje vsuli proseno kašo, ki so jo naši predniki tako radi uporabljal? Ali še danes pečete potico točno tako, kot jo je pekla že vaša babica? Ker se ravno bliža velika noč, pa če ti dve vprašanji: kako pripravite prato in ali tej jedi nemara rečete budl?

Poznate koga, ki v Kranju obvlada tradicionalne jedi? Sporočite nam! (Foto: Črt Piksi).
Poznate koga, ki v Kranju obvlada tradicionalne jedi? Sporočite nam! (Foto: Črt Piksi).

Tudi zato, da bi po starih recepturah (in iz lokalnih, gorenjskih sestavin) v sodobnem času pripravili kak okusen obrok, smo se odločili, da vam v bližnji prihodnosti predstavimo nekaj zimzelenih kuharskih namigov iz Kranja in okolice.

Za začetek smo zbrali nekaj tistih jedi, ki so se marsikje kuhale v preteklosti, danes pa so morda že kar malo utonile v pozabo. Prve recepture, ki smo jih letos zapisali in fotografirali v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Kranj, bomo objavili že v prihodnjih tednih.

Toplo vas vabimo, da nam javite, če je kje v bližini kaka kuharica ali kuhar, ki bi tradicionalne recepte z veseljem delil na naši spletni strani – naša naslova sta kulinarika@visitkranj.si in kristina.bogataj@visitkranj.si. Pišite nam in morda vas že kaj kmalu obišče naša kulinarična ekipa!

Sorodne vsebine

zbiramo-stare-jedi-obara-franci-majcen-foto-crt-piksi-visit-kranj-1[1]

Zbiramo stare jedi: obara (Franci Majcen)

Zakonca Majcen, ki sta doma na Kokrici pri Kranju, sta bila v preteklosti okroglo ...

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Pavla Bizjak se je rodila v Loškem potoku, že več kot pol stoletja pa ...

Štruklji, kot jih pripravi Kranjčan, ki je lani postal chef tradicije.

Štruklji, kot jih pripravi Kranjčan, ki je lani postal chef tradicije

V največjem gorenjskem mestu so doma številne okusne zgodbe, ki jih krojijo s kulinariko ...