Štruklji, kot jih pripravi Kranjčan, ki je lani postal chef tradicije

Štruklji, kot jih pripravi Kranjčan, ki je lani postal chef tradicije.

V največjem gorenjskem mestu so doma številne okusne zgodbe, ki jih krojijo s kulinariko tesno povezani domačini. Snemalna ekipa je te dni obiskala Kranjčana Uroša Gorjanca, chefa Gostilne Krištof. Vas zanima, zakaj so se kamere ustavile na obrobju Kranja?

Ne brez razloga, kajti Uroš Gorjanc je leta 2022 po izboru rumenega kulinaričnega vodnika Gault & Millau Slovenija postal chef tradicije. In tudi zaradi tega je snemalna ekipa te dni obiskala Predoslje pri Kranju, kjer so v kuhinji Gostilne Krištof posneli epizodo spletne oddaje Znanje pod kapo.

V novi epizodi Znanja pod kapo, ki so jo na spletu začeli predvajati ravno te dni, torej v začetku leta, chef Gorjanc v družbi mladega pomočnika Jošta Dolinarja pripravi dve jedi: bučno juho in štruklje. »Štruklji so tisti, ki me spominjajo na otroštvo in mladost v Kranju,« uvodoma pojasni chef Uroš Gorjanc, ki štruklje pripravlja tako, kot je to počela že njegova stara mama.

Obe jedi, torej imenitna juha kot tudi štruklji, sta postali že stalnici na jedilniku Gostilne Krištof (Predoslje 22, Kranj). Tu poleg hladnih predjedi, juh, glavnih jedi in sladic najdemo še poglavje iskrivega in rimajočega se naslova: »Jedi, če se vam mudi.« Takole pozimi se v tem poglavju jedilnika skrivajo Hribarjeva domača kranjska klobasa s hrenom in gorčico, golaž s kruhovim cmokom, obara z ajdovimi žganci ali pa z oreščki dopolnjena solata z domačega vrta.

Še ena zanimivost: ekipa Gostilne Krištof, ki jo z dinamičnimi idejami vodita brata Bolka, Krištof in Tomaž, vam juho postreže tako, da jo pred vami nalijejo v globok krožnik, v katerem že čaka kakšna imenitna prikuha. Zakaj? »Tako lahko gost začuti, da je ta jed nastala premišljeno in z veliko mero spoštovanja do lokalnih sestavin,« pojasni chef Gorjanc.

Ravno te, skrbno pridelane lokalne sestavine, pa so poleg receptur v ospredju omenjenega posnetka iz niza Znanje pod kapo. In Krištofova ekipa se še kako zaveda, da njihovega uspeha ne bi bilo, če ne bi imeli tesne podpore lokalnih pridelovalcev in predelovalcev.

Sorodne vsebine

zbiramo-stare-jedi-obara-franci-majcen-foto-crt-piksi-visit-kranj-1[1]

Zbiramo stare jedi: obara (Franci Majcen)

Zakonca Majcen, ki sta doma na Kokrici pri Kranju, sta bila v preteklosti okroglo ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...