Zbiramo stare jedi: obara (Franci Majcen)

Zakonca Majcen, ki sta doma na Kokrici pri Kranju, sta bila v preteklosti okroglo desetletje oskrbnika v Domu na Čemšeniku (835 nadmorskih metrov). Jožica in Franci Majcen sta na Čemšeniku, to je v preddvorski občini, pripravljala marsikaj – tudi okusno obaro, za katero sta nam zaupala recept.

Pravzaprav je recept za obaro zapisal Franci Majcen, ki mu domači radi rečejo kar Frenk. »Ko sva bila z ženo Jožico oskrbnika na Čemšeniku, je bila ena od specialitet planinskega doma obara iz divjega prašiča. Velikokrat sva postregla divjačino, tudi denimo srnin golaž s kruhovimi cmoki, kuhal pa sem tudi ostalo klasiko – sirove štruklje, joto, ričet in podobno,« pojasni Franci Majcen.

Kot doda, je bil v kuhinji planinskega doma glavni on, medtem ko je žena Jožica skrbela za vse ostalo, v njeni domeni pa je bila tudi odlična pehtranova potica, ki jo še danes izredno rada speče.

Franci Majcen pri pripravi odlične obare (Foto: Črt Piksi).

Ob vprašanju, če je po poklicu kuhar, se sogovornik, ki je zdaj že nekaj let v pokoju, nasmehne: »Kje pa – gasilec sem bil! A od nekdaj sem imel željo, da bi delal v kuhinji in tako sem bil z največjim veseljem tisti, ki je bil v naši gasilski izmeni zadolžen za kuhanje kosil.«

Poznate tudi vi koga, ki ima na zalogi kup odličnih tradicionalnih receptov – takih, ki so jih pripravljale že naše mame in babice? Sporočite nam na kulinarika@visitkranj.si ali kristina.bogataj@visitkranj.si.

Tu je torej Frenkov preverjeni recept za odlično obaro, kmalu pa vam predstavimo še ajdove žgance, kakršne je v Domu na Čemšeniku svojčas pripravljal mladostni upokojenec s Kokrice.


 

Obara (po receptu Francija Majcna)

Obara po receptu Francija Majcna (Foto: Črt Piksi).

Sestavine (za 6-8 oseb):

  • 500 g svinjine (pleče ali vrat)
  • 100 g čebule
  • 1 dl olja
  • 450 g mešane zelenjave (por, grah, cvetača, stročji fižol, korenje)
  • 1 goveja jušna kocka (ali domača zelenjava v soli)
  • 1 žlica moke
  • 2 stroka česna
  • majaron, peteršilj
  • sol, poper

Priprava:

1) Čebulo na drobno nasekljamo in jo počasi prepražimo na olju. K prepraženi čebuli dodamo strt česen in pražimo še minuto ali dve, da česen zadiši.

2) Takoj zatem dodamo v lonec še meso, ki smo ga narezali na kocke (kot za golaž). Malo osolimo in prepražimo, zatem pa zalijemo s pol litra vode. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da le malo vre, pokrijemo in kuhamo.

3) V drugem loncu dolijemo liter vode, v katero dodamo jušno kocko (ali domačo zelenjavo v soli, tako imenovano domačo vegeto). Zavremo in v vrelo vodo stresemo zelenjavo, narezano na enakomerno majhne koščke – korenje naj bo velikosti grahovih zrn, stročji fižol narezan na kake dva centimetra velike kose, por narežemo na tanjše kolute, cvetačo razdrobimo na cvetke. Zmanjšamo ogenj in kuhamo do mehkega.

4) Ko je meso mehko, zraven prilijemo vsebino drugega lonca. Dodamo še majaron in malo nasekljanega peteršilja (del pa ga prihranimo za kasneje).

5) V lonček nalijemo 1 dl vode, vanjo dodamo 1 žlico moke. Dobro premešamo, da ni grudic, in vmešamo v obaro. Kuhamo kake četrt ure, da se jed zgosti.

6) Obaro razporedimo v skodelice ali globoke krožnike in posujemo z nasekljanim peteršiljem.


Foto: Črt Piksi

Sorodne vsebine

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Zbiramo stare jedi: mlečni sok (Pavla Bizjak)

Pavla Bizjak se je rodila v Loškem potoku, že več kot pol stoletja pa ...

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Predstavljamo: kranjski Divji vrt

Predstavljamo: kranjski Divji vrt

Pomlad je tu in narava kar vabi po divje rastline, kot sta regrat in ...