Predstavljamo: kranjski Divji vrt

Predstavljamo: kranjski Divji vrt

Pomlad je tu in narava kar vabi po divje rastline, kot sta regrat in čemaž. Zato smo navezali stik z Zavodom za uporabno botaniko Divji vrt, ki deluje v Kranju, hkrati pa smo našli dve zanimivosti, povezani z divjim česnom: že kmalu bodo imeli v sosednjem Preddvoru čemažev teden, iz kuharske knjige Kranjčanke Barbare Kokelj pa vam prinašamo krasen recept za (vegansko in brezglutensko) čemaževo pito.

Naše pomladansko potovanje po Kranju in okolici začenjamo v Zavodu za uporabno botaniko Divji vrt, v katerem delujeta biologinja Andreja Papež Kristanc ter biolog, zdravnik in doktor toksikologije Luka Kristanc.

Trajnostno in spoštljivo

»Pokrivamo precej širok razpon aktivnosti. Izvajamo različne izobraževalne dejavnosti, to je predavanja, delavnice v naravi in daljše tečaje, pri katerih rastline prepoznavamo v naravi in spoznavamo njihovo zdravilnost, užitnost in morebitno strupenost. Učimo se jih uporabljati tudi v praksi, z njimi kuhamo in izdelujemo zdravilne pripravke,« pojasnita zakonca Kristanc o zavodu, ki sta ga v Kranju ustanovila leta 2015.

Pri tem sogovornika dodata, da je treba pri nabiralništvu poudariti tudi ekologijo in naravovarstvo, kajti pravi nabiralec se do narave vedno vede »trajnostno in spoštljivo«.

Andreja Papež Kristanc in Luka Kristanc, ustanovitelja zavoda Divji vrt (Foto: osebni arhiv).
Andreja Papež Kristanc in Luka Kristanc, ustanovitelja zavoda Divji vrt (Foto: osebni arhiv).

Samonikle užitne in zdravilne rastline Slovenije

Poleg omenjenih predavanj, delavnic in tečajev se kranjski zavod za uporabno botaniko ukvarja s povezovanjem zeliščarstva in medicine, ustanovitelja zavoda pa imata v drugem delu Slovenije tudi kmetijo. »Imava štiri hektare veliko kmetijo v Kozjanskem regijskem parku, ki je idealno prizorišče za izvajanje izobraževalnih in terapevtskih dejavnosti. Zeliščarske kmetije želiva povezati na enem mestu v nekakšnem informacijskem vozlišču, ki ga ustvarjava na Portalu Divjega vrta,« pojasnita zakonca Kristanc.

Andreja Papež Kristanc in Luka Kristanc sta te dni izdala knjigo z naslovom Samonikle in užitne zdravilne rastline Slovenije. Knjiga na več kot 600 straneh predstavlja naše uporabne divje rastoče vrste, v delo pa sta avtorja zajela več kot 2500 fotografij in prek 500 praktičnih receptov za jedi in zdravilne pripravke. Vse podrobnosti o novi knjigi so zapisane na spletni strani Divjega vrta, tu pa najdemo tudi kup koristnih nasvetov in kuharskih receptov.

Naslovnica nove knjige Luke Kristanca (Foto: osebni arhiv).
Naslovnica nove knjige Luke Kristanca (Foto: osebni arhiv).

Okusi čemaž v Preddvoru

Ko že o receptih in divjih rastlinah: ravno te dni, med 27. marcem in 2. aprilom, se v naši soseski obetajo dnevi, imenovani Okusi čemaž v Preddvoru. Ob izteku marca in v začetku aprila bodo preddvorski gostinci na jedilnike uvrstili čemaž. Dobrote iz te rastline bomo lahko okusili pri osmih ponudnikih: v Gostilni pri Bizjaku, Piceriji Gorski privez, Pizzeriji Urša, Okrepčevalnici Seljak, v preddvorskem centru Fitko ter v Planinski koči na Sv. Jakobu, v Francijevi koči na Sv. Jakobu in v Domu Čemšenik.

Recept za čemaževo pito po receptu Barbare Kokelj najdete TUKAJ.

Dobrote iz te rastline, pri nabiranju katere moramo biti zelo pozorni, pa bomo lahko okušali tudi na sklepnem dogodku Čemaževa odprta kuhinja, ki bo v nedeljo, 2. aprila, pri gradu Dvor v središču Preddvora. Več o programu si lahko preberete tukaj.

Kuharska ideja kranjske avtorice

In tako nas je pomladanski sprehod iz Kranja prek Preddvora spet pripeljala nazaj v največje gorenjsko mesto, kjer smo poiskali grafično oblikovalko in avtorico kuharskih knjig Barbaro Kokelj, ki že nekaj let kuha vegansko in brezglutensko.

Kranjčanki, ki svoje jedi redno objavlja na spletu (Instagramu), se odpirajo nove kuharske poti, saj se je ravno te dni povezala z Gostilno Krištof, hkrati pa v Domu na Joštu že nekaj časa pripravljajo vegansko sladico iz prosene kaše, zasnovano po njenem receptu. Naj vam še namignemo, da bodo Joštovi kuharji na jedilnik kmalu uvrstili tudi rastlinsko in brezglutensko glavno jed po recepturi Barbare Kokelj.

Kranjčanka Barbara Kokelj je avtorica dveh rastlinskih in brezglutenskih kuharskih knjig. (Foto: osebni arhiv).
Kranjčanka Barbara Kokelj je avtorica dveh rastlinskih in brezglutenskih kuharskih knjig. (Foto: osebni arhiv).

Spodaj objavljeni recept za čemaževo pito je iz prve knjige Kranjčanke Barbare Kokelj Veganski priročnik za tradicionalne kuharje. Avtorica je ravno te dni izdala drugi del Veganskega priročnika, obe knjigi pa zajemata rastlinske in brezglutenske recepte.

Vas zanima, s čim vse so obložene kranjske mize? Obiščite našo kulinarično stran in se pustite zapeljati čudovitim okusom, ki vas čakajo v Kranju.

In ne pozabite: pri nabiranju čemaža bodite nadvse previdni, hkrati pa upoštevajte zgoraj zapisani nasvet iz Divjega vrta, kjer poudarjajo, da se pravi nabiralec do narave vedno vede trajnostno in spoštljivo.


Čemaževa pita (po receptu Barbare Kokelj)

Čemaževa pita po receptu Barbare Kokelj (Foto: osebni arhiv).
Čemaževa pita po receptu Barbare Kokelj (Foto: osebni arhiv).

Testo:

  • 100 g ovsenih brezglutenskih (ali ajdovih) kosmičev
  • 50 g sončničnih semen
  • 50 g oluščenih mandljev
  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica mletega maka
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 2 žlici mletih zlatih lanenih semen
  • 1 žlička soli
  • 6 žlic kokosovega masla (ki ga raztopimo)
  • 6 žlic vode

 

Čemaževa plast:

  • 1 žlička kokosove maščobe
  • 0,5 čebule
  • 150 g tofuja
  • 1 žlica paste miso (ali zelenjavne jušne kocke)
  • 2 pesti svežega čemaža (nekaj lističev prihranimo za okras)
  • 1 rezina veganskega fermentiranega sira (lahko nadomestimo s pol skodelice sončničnih semen)
  • 0,5 bučke
  • nekaj žlic rastlinskega mleka
  • malo peteršilja
  • sol, poper

 

Pripravimo tudi:

  • kos papirja za peko

 

Postopek:

  • Najprej pripravimo testo: v multipraktiku zmešamo vse sestavine, naštete za testo. Nastane lepa homogena zmes.
  • Okrogli pekač za peko pit oziroma tortni model obložimo s papirjem za peko, in nanj razporedimo nadev. S prsti testo razporedimo tako, da se prilega obliki pekača, s testom obložimo dno in tudi notranje robove pekača. Tako pripravljen modelček postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
  • Zatem testo 10 minut pečemo v pečici ogreti na 180 stopinj Celzija.
  • Medtem pripravimo nadev, in sicer na kokosovi maščobi prepražimo maščobo. Nekoliko ohladimo, nato v blender dodamo prepraženo čebulo in vse ostale sestavine, naštete za čemaževo plast. Dodamo malo rastlinskega mleka, da nastane lepa kremasta zmes, ki jo po okusu začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Na pol spečeno testo nadevamo s čemaževo mešanico in zmes enakomerno razporedimo po površini.
  • Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 30 minut pri 180 stopinjah Celzija.
  • Po peki naj pita na pultu počiva približno 10 minut, šele nato jo razrežemo.
  • »Dodatno okrasi s svežimi listi čemaža in postrezi s skledo regrata ali zeleno solato,« še svetuje Barbara Kokelj, avtorica Veganskega priročnika.

Sorodne vsebine

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

Da tradicija ne utone v pozabo: v Kranju zbiramo stare recepte

V Kranju smo se odločili, da v prihajajočih mesecih predstavimo nekaj starih, a še ...

Kranjsko na krožniku 2023

Kranjsko na krožniku 2023

V Kranju smo pripravili novo brošuro, v katero smo zajeli gostilne in slaščičarne, kulinarične ...

Štruklji, kot jih pripravi Kranjčan, ki je lani postal chef tradicije.

Štruklji, kot jih pripravi Kranjčan, ki je lani postal chef tradicije

V največjem gorenjskem mestu so doma številne okusne zgodbe, ki jih krojijo s kulinariko ...